Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke is osztja azt a félelmet, hogy felmondásokra kell készülni az ágazatban, miután hamarosan hatályát veszti az a rendelet, amely tiltotta a kilépést a dolgozóknak a járványhelyzetben. Hozzátette, 30-60 nap múlva lesz érzékelhető, hogy hányan keresnek boldogulást más területen.

A jövő héten már nem köti röghöz a rendelet a dolgozókat. Arról kérdeztük Balogh Zoltánt, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnökét, hogy osztja-e azt a félelmet, amely szerint ez felmondási hullámot hozhat magával.

Úgy fogalmazott: nagyon osztja, ezt vélelmezik ők is, de az látványosan majd a felmondási idők leteltével, 30-60 nap múlva lesz érzékelhető, hogy hányan adták be és hányan keresnek boldogulást másutt, mint az egészségügy területén.

Egyébként nagy visszarendeződési hullám kezdődött, mindenki próbálja visszaszerezni a saját osztálya, részlege eredeti funkcióját, és a dolgozók is több hónap után térnek vissza eredeti munkahelyükre. Újra össze kell szokniuk a teameknek. A létszámhiánnyal küzdő egészségügyben most azért látszik jobban, hogy kevesebb az ember, mert a 65 év körüli korosztályt a járvány alatt a saját védelmük miatt „eltávolították”. Ez még tovább nehezedik, ha újabb emberekre nem lehet majd számítani egy-két hónapon belül.

A kormány azt mondta, hogy kapnak extra szabadságot, de nem egy kollégájuk panaszkodik arról, hogy a tavalyit, sőt, akad, aki a 2019-es szabadságát se tudta kivenni. Balogh Zoltán nem tudja elképzelni, hogy pár nap plusz szabadsággal kompenzálni lehetne azt az áldozatos munkát, amit végeztek.

Egyre nagyobb terhelés jut az otthoni szakápolási szolgálatokra is, beindulnak az elektív műtétek, elengedik a betegeket viszonylag kevés ápolási nap után, majd a lakókörnyezetben ezt meg tudják oldani. Viszont a szolgálat csak 4-6 hetes, két hónapos várakozási idővel tudja vállalni a további rehabilitációra szolgáló betegek ápolását. „Nagyon nehéz hetek állnak előttünk, és a krónikus ápolóhiány ezt még tovább nehezíti” – mondta.

Forrás: Klubrádió

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!