A szakszervezet szerint a foglalkoztatási törvény kiegészítése segítene az embereknek abban, hogy távmunka, vagyis "home office" esetén is ki tudjanak kapcsolni, és ezzel meg tudják óvni mentális egészségüket. Az ATV írása.

Guardian cikke szerint egy szakszervezet, a Prospect Union arra kéri a kormányzatot, hogy kezeljék a távmunka "sötét oldalát" azáltal, hogy a munkavállalóknak törvényes jogot adnak a kikapcsolásra mentális egészségük javítása érdekében.

A Prospect, amely olyan szakembereket képvisel, mint tudósok, mérnökök és technológiai dolgozók, azt akarja, hogy a cégeket törvényileg kötelezzék arra, hogy tárgyalásokat folytassanak az alkalmazottakkal, és állapodjanak meg a szabályokról abban az esetben, amikor nem léphetnek kapcsolatba velük munka céljából.

Egy közvélemény-kutatás eredményéből kiderül, hogy a dolgozók kétharmada azt szeretné, ha az Egyesült Királyság követné az olyan országok példáját, mint Írország, ahol segítenek a személyes és szakmai életük elkülönítésével küzdő munkavállalóknak. A távközlési iparban dolgozó Angus Wheeler-Rowe a cikk szerint elmondta, hogy szerinte bár az otthoni munkavégzés segített az emberek biztonságának megőrzésében, ugyanakkor megnehezítette a munka, az otthoni és a családi élet szétválasztását.

A kutatásban részt vevő 2428 ember - közülük 617 irodai dolgozó - válaszait anonimizálták, de néhányuk hasonló aggályoknak adott hangot. "Élvezem az otthoni munkát, de mivel nincs változás a környezetemben, nehéz elfelejteni a feladatokat" - mondta egyikük.

Az ír példa

Ebben a hónapban Írország bevezette a kikapcsolás jogát, lehetővé téve az alkalmazottak számára, hogy a szokásos munkaidőn kívül ne kelljen rutinszerűen dolgozniuk. Leo Varadkar ír miniszterelnök-helyettes és kereskedelmi miniszter elmondta, hogy bár a járvány nagy része negatív volt, ugyanakkor lehetőséget kínált arra is, hogy állandó, jó változásokat hajtsanak végre, hogy az új törvény segítse az alkalmazottakat a munka és magánélet egyensúlyának megtartásában.

A Prospect az Egyesült Királyság vállalkozásügyi miniszteréhez, Kwasi Kwartenghez intézte levelét, amelyben sürgetik, hogy tegyen hasonló lépéseket, és gondoskodjon arról, hogy az szerepeljen a királynő legutóbbi beszédében ígért foglalkoztatási törvényjavaslatban.

Andrew Pakes, a szervezet kutatási igazgatója elmondta, hogy emberek millióiban az otthoni munkavégzés inkább azt az érzést kelti, mintha az irodában aludnánk, ami megnehezíti a teljes kikapcsolást, és befolyásolja mentális egészségüket.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!