Igazi hiányszakma, kétségkívül nem könnyű munka, túl jól sem fizetik, a körülmények is elég zordak, de szinte garantált a felvétel. A gazdák lasszóval fognák a juhászokat, ha lenne elegendő és megfelelő jelentkező – olvasható a napi.hu-n.

Ha valaki állatgondozóként, főleg juhászként vállalna munkát, nem kell sokáig keresgélnie: a Magyar Nemzet körképe szerint az internetes állásportálokon kifejezetten sok juhászt, illetve pásztort keresnek. Igaz a fizetésről sok esetben nem esik szó, ahol igen, ott az összeg kilencvenezer és háromszázezer forint között mozog.

A lap megszólaltat több gazdát is, akik juhászokat keresnek, válaszaikból az derül ki, hogy

nagyon nehéz megbízható, hozzáértő munkaerőt találni.

Olyat meg, aki mindemellett legalább közepesen józan életű is, szinte lehetetlen. Pedig a munkabér mellett egy csomó kényelmi juttatást is ígérnek, úgy is, mint hűtőszekrény-, tévé- vagy mosógéphasználatot. A szállás, ellátás pedig „megoldható”, de van, ahol szolgálati lakást is kínálnak.

A munka persze nem az igazi álommeló, hiszen egy juhásznak gyakorlatilag napi 24 órában kell dolgoznia. Iskolai végzettségre nincs igény, annál inkább a szakmai tapasztalatra. Ha az állat ellik, azzal is el kell boldogulnia, emellett le kell tudnia körmölni, és ha sántít, „meg kell tudni sántázni”. Vagyis adott esetben egy juhásznak egyszerűbb sebészeti beavatkozásokat, állatorvosi munkákat is el kell tudnia végezni.

Az egyik hirdető gazda szerint igazán érthetetlen, hogy „emberek tömegével jelentkeznek biztonsági őrnek, hogy az üzletekben ácsorogjanak, de nem kívánkoznak a jószág mellé, madárcsicsergésben, jó levegőre. Pedig az utóbbi munka valóban sokkal érdekesebb és egészségesebb.”

Forrás: napi.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!