Leginkább azok a munkavállalók tehetik meg vagy kényszerülnek arra, hogy otthon maradjanak a járványhelyzetben, akik az átlagosnál jobb egészségi állapotban vannak. Ennek azért van különös jelentősége, mert a koronavírus-fertőzések őszi felfutása nem egyöntetűen érintette az országot. Ahogy azt korábbi cikkünkben bemutattuk, ahol többet mozognak az emberek – leginkább a munkába járás miatt –, ott pusztítóbb volt a járvány. A megyénkénti halálozási többlet összefügg továbbá az ipar, építőipar – ahol a távmunka aligha jöhet szóba és a termelés nem állt le – helyi gazdaságban betöltött súlyával is. A g7.hu cikke.

A dolgozók egészségi állapota viszont épp ezekben az ágazatokban rosszabb a European Social Survey 2018-as magyarországi adatai szerint. A legrosszabb általános egészségi állapotról ugyan a mezőgazdaságban dolgozók számoltak be (náluk 40 százalékot sem ér el a jó egészségben lévők aránya), az ipari és építőipari munkavállalóknak is csak 53 százaléka vélte jónak az egészségét. Hozzájuk képest a szolgáltatások különböző területein dolgozók viszonylag kedvező helyzetben vannak, az ő csoportjaikban nagyjából kétharmad volt ez az arány.

 

A szubjektív, önértékelésen alapuló egészségi helyzet mellett a mindennapi tevékenységet akadályozó betegségek, egészségügyi problémák fennállása is gyakoribb a mezőgazdasági, az ipari és az építőipari dolgozók körében. Igaz, a szolgáltatók közül épp a bezárásokat leginkább megszenvedő turizmus és vendéglátás területéről is az átlagnál többen számoltak be ilyen jellegű gondokról .

 

A korlátozások miatti otthonmaradás, illetve a távmunka lehetősége tehát elsősorban azokat az ágazatokat érinti rosszul, amelyeknek dolgozói jellemzően rosszabb egészségügyi állapotban vannak.

Az egyes munkavállalói csoportok különböző egészségügyi helyzetét a legújabb Munkaerőpiaci Tükörben is több tanulmány vizsgálja, melyekből kiderül például, hogy a külföldi vállalatok dolgozói jellemzően egészségesebbek, aminek hátterében persze összetételbeli különbségek is állnak, az alkalmazottak átlagéletkora például a multiknál alacsonyabb. Ez igaz az ágazatokat nézve is, az átlagéletkor jelentősen magasabb azokon a területeken, ahol az otthoni munkavégzés nem, vagy kevésbé jelent alternatívát.

Forrás: g7.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!