A  foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 500 ezer volt tavaly decemberben, 4 ezerrel több, mint az előző hónapban, és 14 ezerrel kevesebb, mint egy évvel azelőtt – közölte a KSH.

A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 70,4 százalék volt, ami a novemberi értéknél 0,2 százalékponttal alacsonyabb volt, az előző év decemberit pedig 0,2 százalékponttal meghaladta.

Az október-decemberi három hónapos időszakban, azaz a tavalyi negyedik negyedévben, a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 482 ezer volt, 37 ezerrel, 0,8 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A foglalkoztatottak köréből kiesettek megjelentek a munkanélküliek között, akiknek létszáma a munkaerőpiacon újonnan megjelent 4 ezer álláskeresővel együtt 41 ezerrel nőtt. A 15-74 éves inaktív népesség egy év alatt 14 ezerrel, 2 millió 727 ezerrel csökkent, amiben a munkaerőpiacra frissen belépők mellett a korosztály lélekszámának 10 ezres csökkenése jelenik meg.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője kommentárjában közölte: ellenálló volt a magyar munkaerőpiac a koronavírus-járvány második hulláma idején a tavaly évi közepén elért állapottal összevetve, az elsődleges munkaerőpiacon elérte a válság előtti szintet a foglalkoztatottság.

Tavaly a negyedik negyedévében vegyes képet mutatott a magyarországi munkaerőpiac szektoriális bontásban. A mezőgazdaságban 2000-rel, a feldolgozóiparban 41 000-rel, a közszolgáltatások területén 3000-rel csökkent, míg az építőiparban 9000-rel, a piaci szolgáltatások területén pedig 10 000-rel nőtt a létszám, annak ellenére, hogy általánosságban a szolgáltató szektor jelentős részét érintik leginkább a korlátozások.

Ugyanebben az időszakban 4,2 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, amely az elemző várakozása szerint idén 4 százalékos lehet.

A járvány második hullámhoz kapcsolódóan ismét látszik némi leépítési hullám, elsősorban a turizmus-vendéglátásban, viszont aki elveszti az állását az láthatóan talál másikat, ha nem is feltétlen az eredeti iparágában.

Az elemző szerint a kormány munkahelyvédelmi intézkedései, a bértámogatások, az átmeneti adócsökkentések, a vállalati és lakossági törlesztési moratórium mind érdemben hozzájárulnak a munkahelyek megőrzéséhez.

Forrás: ado.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!