Átfogó digitális munkaerőpiaci felmérést készített eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az IVSZ és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség megbízásából – írja a HVG.

Az eredményekből kiderül, hogy míg 2015-ben 22 ezer informatikus volt a piacon, a következő két évben akár 44 ezer digitális szakembert is felvehetnének a munkáltatók – ismertette a felmérést az IVSZ – Szövetség a Digitális Gazdaságért.

A közleményük szerint jelenleg is mintegy 9 ezer informatikai álláshely betöltetlen, és a mostani trendek alapján két év múlva akár 26 ezer is lehet a különbség a piaci kereslet és a képzési kibocsátás között, miközben a különböző képzési rendszerek a következő két évben mintegy 18 ezer új szakembert bocsátanak a munkaerőpiacra.

A felmérés szerint az utóbbi öt évben csak enyhén nőtt a diplomás informatikusok száma. Bár az utóbbi években népszerűvé váltak az IT képzési programok a felnőttképzésben, ezek azonban nem elegendőek az informatikushiány érdemi enyhítéséhez, mivel az álláshelyek 72 százalékában felsőfokú IT-végzettséget várnának el.

Az informatikushiányhoz hozzájárulnak a munkahelyeken tapasztalt nehézségek is: a megkérdezett informatikusok 26 százaléka gondolkodott már pályaelhagyáson, a legtöbben alacsony bér, más terület iránti érdeklődés, vagy a kiégés miatt; a megkérdezettek mintegy harmada pedig a külföldi munkavállalást is megfontolná.

Az IVSZ közölte,

a kritikus mértékű szakemberhiány elkerüléséhez az állam gyors, hatékony és átfogó beavatkozására lenne szükség, ennek érdekében komplex javaslatcsomagot dolgoznak ki.

A kutatásban 3140 céget, 2159 informatikust, 1785 középiskolás és 2170 felsőoktatásból lemorzsolódott diákot kérdeztek meg, valamint csaknem 11 ezer álláshirdetést elemeztek.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!