Tavaly májusban tartósan távmunkában több mint 750 ezren dolgoztak – állapította meg elemzésében az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Mint megállapították: az így foglalkoztatottak aránya a korábbi 2,9 százalék helyett 7 százalék körüli szinten stabilizálódott – olvasható az azenpenzem.hu bejegyzésében.

A táv- és otthoni munka elterjedésében a járvány okozta helyzet látványos áttörést jelentett Magyarországon – nyomatékosítja friss elemzésében az ÁSZ. Mint leírták: hazánkban a KSH adatai szerint 2010. és 2019. között a foglalkoztatottak átlagosan 2,9 százaléka végzett alkalmi vagy tartós jelleggel távmunkát. Ez az arány 2020 májusára 17 százalékra nőtt, ami több mint 750 ezer foglalkoztatottat jelentett.

A táv- és otthoni munka keretei között foglalkoztatottak aránya az ÁSZ szerint a járvány első hullámának lecsengésével sem csökkent az eredeti szintre – 7 százalék körüli szinten stabilizálódott.

Ez az Azénpénzem.hu számítása szerint azt jelenti, hogy jelenleg is körülbelül 310 ezren dolgozhatnak otthonról. Arra, hogy sajnos a magyar munkaerőpiac valójában más lehet, mint amit a statisztikák mutatnak, ebből a cikkünkből is lehet következtetni.  

Az ÁSZ elemzői mindenesetre elégedettnek tűnnek. Kiemelik, hogy a munka térbeli kötöttségeinek fellazulása javíthatja a foglalkoztatottságot azokban a csoportokban, amelyek a közlekedési, lakhatási vagy egyéb élethelyzetbeli akadályok miatt kevésbé tudtak jelen lenni a munkaerőpiacon. Emellett a táv- és otthoni munka térnyerése mérsékelheti az ingatlanpiac területi eltéréseit, valamint csökkentheti a közlekedési infrastruktúrák igénybevételét. (Jó lenne, ha így lenne, de vannak kétségeink.)

Az elemzés kitér arra is, hogy azok, akiknek már vannak saját tapasztalataik erről a munkavégzési formáról, sokkal pozitívabban ítélik meg – így a járvány a táv- és otthoni munka elfogadottságát is elősegítette. Olvasói jelzések szerint viszont eddig sem a dolgozók oldaláról volt a gond, többnyire a cégek nem preferálták a távmunkát. Az ő hozzáállásukban valóban érzékelünk némi változást.

Forrás: Azénpénzem

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!