Több mint harmadával nőtt a home office-szal kapcsolatos kibertámadások száma. A Híradónknak nyilatkozó szakértő szerint a támadások döntő többsége a hiszékenységen alapul. Közben a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azt mondta: az adatvédelem éppen az egyik olyan vitás terület, amelyet az érvényes kormányrendelet nem szabályoz – olvasható az ATV oldalán.

A pandémiás helyzet után is megmarad az otthoni munkavégzés a cégek többségénél – ezt állítja egyre több munkaerőpiaci szakértő. A home office-t a jelenleg érvényes kormányrendelet részben szabályozza, számos kérdés azonban továbbra is rendezetlen. A munkáltatókra és a munkavállalókra van bízva, hogyan állapodnak meg például az adatvédelmi, vagy éppen a munkavédelmi kérdésekről.

Korábban a szaktárca tervezte, hogy a szabályozás bekerül a munka törvénykönyvébe, de ebből nem lett semmi.

"Úgy tűnik, hogy a munkáltatók ezt előszeretettel alkalmazzák nem csak a pandémiás időszak alatt, hanem valószínűleg ez velünk fog maradni hosszabb távon is. Ezért vált szükségessé az, hogy akár a munka törvénykönyvének keretein belül, akár egy önálló jogszabályban kellene szabályozni ennek a körülményeit, feltételeit, és mind a két félnek mi a joga és kötelessége ebben a helyzetben" - mondta Kordás László, a MASZSZ elnöke.

Az egyik leginkább rendezetlen terület az otthoni munkavégzéssel kapcsolatban az adatvédelem.

Otthoni környezetben ugyanis nem minden esetben garantált, hogy a céges adatokat nem látják illetéktelenek, de az is gondot okozhat, ha az otthoni informatikai eszközön nincs megfelelő tűzfal.

A hackerek ráadásul éppen ezt használják ki ebben az időszakban. Az ESET legfrissebb kutatása szerint ebben a negyedévben 37%-kal nőtt a vállalati hálózatok távoli eléréséhez köthető támadások száma, míg az összes kibertámadás száma csaknem 140%-kal emelkedett az előző negyedévhez képest.

A szélhámosok célja, hogy az adataink megszerzésével pénzt szerezzenek, de tudatossággal és odafigyeléssel kivédhetjük a hiszékenységen alapuló támadásokat.

"Az a tapasztalatom, hogy bármilyen technológia elérhető, főleg üzleti környezetben, amikor a home office-ra elküldik a kollégákat, akkor a megfelelő információbiztonsági kontrollok általában előírtak. Viszont láttunk már sajnos olyat, többször is, amikor egy figyelmetlen, óvatlan felhasználó valamire rákattintott, és adott esetben több napnyi munkája az egész szervezetnek elveszett" - fogalmazott Rónaszéki Péter, a Fortix Consulting kiberbiztonsági szakértője.

A szakértő hozzátette: egyre több cég jön rá arra, hogy milyen veszélynek van kitéve az otthoni munkavégzéssel, de így is komoly fejlesztésekre van szükség a vállalatoknál.

Forrás: ATV

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!