A szakemberhiánytól való félelmet a Covid-aggodalmak váltották fel a magyarországi pénzügyi osztályokon is. A fő kihívás az automatizáció, de a vezetők számára a kollégák motiváltságának fenntartása is kemény feladatnak ígérkezik. Az InfoTandem infografikája.

A pénzügyi vezetők 70 százaléka tart attól, hogy a koronavírus-járvány akadályozza majd cégét a céljai elérésében – derült ki a PwC legfrissebb Pénzügyi vezetői felméréséből, amelynek során 120 hazai CFO-t kérdeztek meg. Ez a kockázati tényező, érthető módon, még nem szerepelt a tavalyi aggodalomlistán, most viszont azonnal az élre ugrott, leszorítva onnan a szakemberhiányt, amelyet ezúttal a nem megfelelő informatikai rendszerektől való félelem is beelőzött.

 

Ami a következő egy évben várható legnagyobb kihívásokat illeti, a megkérdezettek kétötödének említései alapján ezúttal az automatizáció került az első helyre.

Ez nem csak 2021-et, hanem akár az évtized első felét is meghatározhatja, sok menedzser véli ugyanis úgy, hogy a hazai pénzügyi és számviteli csapatok feladatainak jelentős részét automatizálni lehet a következő öt évben. Ez leginkább a számlázást, a bérszámfejtést, valamint a könyvelés és az adóbevallás elkészítését érintheti.

Ugyanakkor a sikeres működéshez nyilván nélkülözhetetlen a minőségi munkatársi gárda, illetve szükség van a kollégák magas szintű együttműködésére is.

Nem véletlen, hogy a CFO-k 38 százaléka – a folyamatok átszervezése mellett – a csapata motivációjának fenntartását is megnevezte a legfontosabb kihívások között. Ez nem lesz könnyű, mert a vezetők egynegyede csökkenő létszámra számít az osztályán, nem utolsósorban – a járványhelyzettel is összefüggésben – a lassuló üzletmenet következményeként.

Míg a PwC kutatásai szerint a világ vezető technológiai cégeinek globális pénzügyi osztályai már ma is az idő több mint felét a szervezetük jövőjével kapcsolatos döntéstámogatással töltik, addig a magyar pénzügyi és számviteli osztályokon még a múltbeli adatok gyűjtése és feldolgozása dominál, s tölt ki hasonlóan nagy időtartamot. A most nyilatkozók szerint ezek a feladatkörök fél évtizeden belül a munkaidő egyharmadára szorulnak majd vissza, s nálunk is előtérbe kerülnek a magas hozzáadott értékű funkciók: a döntési javaslatok, a különböző forgatókönyvek elemzése a mostani 14 százalékról 24 százalékra emelkedhet.

Forrás: ado.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!