A KSH legfrissebb adatai szerint szeptemberre 32 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma, miközben az álláskeresők egy másik adatbázis szerint 21 ezerrel kevesebben lettek – írja a HVG.

Az egyik hónapról a másikra kerülhetett ki legalább tízezer álláskereső a nyilvántartásból, és valószínűleg az ellátásból is. A KSH csütörtökön közölte a szeptemberi adatait, amelyek szerint augusztushoz képest 32 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma. Ez a tavalyihoz képest 35 ezer fős csökkenést jelent, pedig hónapokon át már a tavalyi foglalkoztatási szint elérését mutatták a statisztikák.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában is július óta csökken a regisztrált álláskeresők száma, augusztusban még 344 ezer nyilvántartott munkanélküli volt, majd szeptemberre 323 ezerre csökkent le a számuk. Ha a KSH adatai szerint ugyanebben az időintervallumban 32 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma, akkor nem valószínű, hogy az NFSZ adatbázisából szeptemberre kikerülő 21 ezer álláskereső mindegyike állást talált volna.

Ha pusztán a számokkal kalkulálunk, akkor ez azt is jelentheti, hogy a 32 ezerrel kevesebb foglalkoztatott az álláskeresők számát gyarapította, elvileg tehát éppen ennyivel kellene több álláskeresőnek lennie szeptemberben. A nyilvántartásban az NFSZ adatbázisában viszont éppen 21 ezerrel kevesebb fő szerepel. Ha pusztán a matekra hagyatkozunk, akkor éppen 50 ezer ember eltűnt a szemünk elől. Életszerűen a folyamatos fluktuációval is számolni kell, így nehéz teljesen valós képet kapni arról, hogy vajon hova tűntek el az álláskeresők nyilvántartásából kikerülők, de a KSH foglalkoztatásról szóló adatai egy cseppet sem biztatók.

Az NFSZ egyébként közölte már az októberi adatait is, ezek szerint szeptemberhez képest megint csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma, ezúttal a szeptemberi 323 ezerről 306 ezerre, tehát 17 ezer fővel. A KSH októberi foglalkoztatási adataira még egy hónapot várni kell.

Forrás: HVG