Hétfő délelőtt jelent meg egy cikk a Pénzcentrumon arról, hogy egyre több állásra keresnek nyugdíjas munkavállalókat, miután a gazdaság a koronavírus-járvány második hullámában nem állt le, a diákmunkások visszatértek az iskolapadba, sok vállalkozás pedig nem növeli egyből a saját létszámát, hanem olyan atipikus foglalkoztatási formákat választ, mint például a nyugdíjas szövetkezeten keresztüli munkaerő-kölcsönzés. A Mérce cikke.

Az élelmiszeripar, a kint végezhető tevékenységek, a home office még mindig a leginkább biztonságos kategória az idősek számára, és jó hír, hogy keresnek is ilyen munkakörben időseket is, méghozzá szép számmal

– olvasható az időseknek szóló állásokat bemutató körképben.

Persze, önmagában mindenképpen megkönnyebbülést jelenthet a nyugdíjkiegészítésre szoruló időseknek, hogy a járvány okozta leállás után ismét könnyebben juthatnak pénzkereseti lehetőséghez, és kevésbé kell aggódniuk a megélhetésük miatt.

De van itt egy rendszerszinten húzódó probléma, amire fontos rámutatni: egy állam súlyos hiányosságáról árulkodik az, ha nyugdíjban részesülő emberek tömegének még öreg korában is muszáj munkát vállalnia (egy világjárvány közepén), csak hogy ki tudjon jönni a hónap végére.

Ez a növekedés így tehát biztosan nem jó hír. Ha egy nyugdíjasnak örülnie kell, mert tud hol dolgozni, az csak újabb bizonyítéka annak, hogy a kormány az út szélén hagyja azokat, akiknek a leginkább szüksége lenne a támogatásra.

Egy kicsivel jobb világban egyetlen idősnek sem kellene dolgoznia nyugdíj mellett, de Magyarországon jelenleg az átlagnyugdíj csak 144 ezer forint körül mozog, ami bizony elmarad attól, amennyi egy hónapban elegendő lenne a tisztességes megélhetéshez.

Az éves emelés ráadásul még az inflációt is alig-alig követi, nemhogy a piacon tapasztalható ár- és béremelkedéseket. Így sokaknak tényleg nem marad más, mint hogy 65 éves koruk után is elmenjenek pénztárosnak, csomagolónak, biztonsági őrnek, takarítónak vagy éppen adminisztrátornak.

A kormánynak pedig aligha van olyan válasza a nyugdíjasok megélhetési válságára, ami hatékonyan és hosszú távon hozzásegítené az embereket a pihenéssel és szabad időtöltéssel teli, kényelmes öreg évekhez. Hiába jelentették be, hogy visszavezetik a 13. havi nyugdíjat, ez egyelőre inkább egyheti kiegészítésnek felel meg, a rezsiutalványoknál pedig biztosan több kell ennek a helyzetnek a rendezésére.

Emellett a nyugdíjasok számára állásokat hirdető szövetkezetek is csak tüneti kezelései lehetnek annak, hogy idősek tömegei nem tudnak megélni nyugdíjukból.

Egy igazságos állam ugyanis több felelősséggel tartozik idős polgárai felé annál, mint hogy azt mondja nekik: ha nem élsz meg a pénzből, amit adunk, menj el dolgozni.

Miközben érdemes azt is megjegyezni, hogy ez a foglalkoztatási forma inkább a munkaerőhiány hézagjainak betöltése miatt jött létre néhány éve.

Az pedig egyenesen siralmas, hogy minderről egy olyan világjárvány közepén kell írni, amiről lassan egy éve tudjuk, hogy a 65 év feletti korosztályra a legveszélyesebb, mégis, a koronavírus második hullámában semmilyen extra intézkedést nem jelentettek be az idősek védelmében.

A kormány inkább azzal volt elfoglalva, hogy a bulizó fiatalokra és a külföldről érkezőkre hárítsa a vírusterjesztés felelősségét, de ettől az idősek még nem lettek kevésbé veszélyeztetettek, az esetszámok pedig a mai napig úgy nőnek, ahogy arra még sosem volt példa.

Ilyen körülmények között visszaterelni a nyugdíjasokat a munka világába akkor is veszélyes, ha jelenleg az az Operatív törzs mindenhol hangoztatott álláspontja az, hogy a fertőzöttek átlagéletkora a második hullámban jóval alacsonyabb, Orbán Viktor pedig leszögezte, hogy a gazdaság nem állhat le újra.

Ehelyett létezhetne egy sokkal biztonságosabb megoldás is: a nyugdíjak érdemben való emelése és a nyugdíjas szakszervezetek követeléseinek teljesítése. A vállalatok napi szinten milliárdokkal való kisegítése mellett biztosan futná erre is, ha a kormány a nagytőke és a középosztály dolgozói mellett más társadalmi csoportokkal is hajlandó lenne a kormány bőkezűen bánni.

Tényleg olyan radikális követelés, hogy ne kelljen az országunk idős korosztályának dolgoznia, és meg tudjon élni pusztán a nyugdíjából?

Nagy a baj, ha igen.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!