Több mint 3 ezren kerültek hatósági házi karanténba az elmúlt 24 órában. Az új járványügyi szabályok értelmében a 10 napos karantén alól 2 negatív PCR-teszt birtokában, csak a külföldről hazaérkező személyek szabadulhatnak. A koronavírusos beteg kontaktjaként karanténba került személyeknek meg kell meg kell várniuk, amíg lejár a 10 nap. A munkavállalók attól tartanak, hogy veszélybe kerülhet az állásuk – olvasható az ATV oldalán.

 Ha nem tudok elmenni áruért, akkor nem tudok dolgozni, akkor nem tudok járulékot fizetni, nem tudom a számlákat fizetni, dolgozóimnak nem tudok bért adni. Tehát magyarul éhen halhatnék kész

- saját elmondása alapján ez történne a 29 éve zöldségesként dolgozó Valériával, ha hatósági karanténba kerülne. Ugyanis a 10 napos karantén alól 2 negatív PCR teszttel, csak a külföldről hazaérkezett személyek mentesülhetnek, az elsődleges kontaktszemélyekre ez nem vonatkozik. Nekik ki kell várniuk a 10 napot.

Hiszen ott nagyobb a kockázat, mert bizonyítottan pozitív személy mellett volt. Ugyanakkor a külföldről hazatérők esetében természetesen van egy kockázat, hiszen nem tudjuk, hogy merre járt, hol forgolódott. De nem bizonyított az, hogy a környezetében pozitív személy tartozódott volna

- mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján az olvasható, hogy tesztelni nem kötelező. A magyarázat szerint azért, mert "mindezzel csökken annak a veszélye, hogy esetleg fertőző emberek közlekednek, nem betartva az egyéni magatartásszabályokat, akár a mintavételi helyre való eljutáskor és esetleg fertőznek."

Az elmúlt 24 órában elrendelt hatósági házi karanténoknak a száma 3280. Ezzel csaknem 27.500-ra emelkedett a karanténban lévők száma - közölte Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs tájékoztatóján.

Ez a munkaerő piacra is hat, és a munkavállaló jövedelmi helyzetére is, hiszen nem mindegy, hogy a dolgozó 60 százalékos táppénzt kap, vagy egyáltalán nem kap semmit - jegyezte meg a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, aki szerint a dolgozók aggodalma jogos. Kordás László úgy fogalmazott: a legfontosabb, hogy az emberek ne maradjanak jövedelem nélkül.

A mai gazdaságnak a legnagyobb problémája az, hogy kereslethiányos, tehát gyakorlatilag az embereknek nincs megfelelő jövedelme arra, hogy azt a keresletet tudják biztosítani, ami az eddigi volumennek megfelelt. Látszik a kereskedelmi adatokból is, hogy folyamatosan csökken a belföldi fogyasztás. Ezt kellene valahogy ellensúlyozni az államnak olyan eszközökkel, amivel többlet jövedelmet juttat a háztartásoknak

- mondta Kordás.

Szerinte ez a bértámogatási projektek további működtetésével, illetve az álláskeresési támogatás idejének és mértékének növelésével lehetséges.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!