A nagy zuhanás után három hónapig emelkedett a hazai fogyasztók bizalma, most azonban második hónapja újra csökken az index. A munkanélküliségtől való félelem egyre nagyobb. Az mfor.hu írása.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke az áprilisi nagy zuhanás után három hónapig – lassuló ütemben, de – emelkedett. Ezt augusztusban és most szeptemberben csökkenés követte. Az áprilisi -49,8 pontos mélypontról júniusra -32,8 pontra emelkedett az index, ezt júliusban -26,9, szeptemberben pedig -29,6 pont követte.

Ez azt jelenti, hogy a fogyasztói várakozásoknak az áprilisi zuhanásnak augusztusig összességében alig több mint felét sikerült ledolgozniuk, ráadásul az emelkedő trend is megszakadt. (Az adatfelvétel áprilistól-júliusig kényszerűségből online módon történt, augusztusban és szeptemberben viszont már ismét személyes interjúkra került sor - írja a felmérést készítő GKI.)

  • A lakosság szeptemberben - augusztushoz képest - valamivel jobbnak értékelte saját pénzügyi helyzetét, s e várakozás szeptemberig az áprilisi esés 60%-át dolgozta le.
  • Augusztusig ennél is kedvezöbben alakult az emberek véleménye a magyar gazdaság jövőbeli helyzetéről (a romlás háromnegyede eltűnt), szeptemberben azonban ismét nőtt a pesszimizmus, így a „ledolgozás” mértéke most csak kb. kétharmadon áll.
  • A legrosszabb a helyzet a munkanélküliségtől való félelem esetében. Az emiatti aggodalom nőtt a legjobban áprilisban, s három hónapos javulás után augusztusban enyhe, szeptemberben már közepes mértékű újabb félelemnövekedés következett be.
  • Szeptemberben augusztushoz képest nem változott a lakosság véleménye megtakarítási lehetőségeiről.
  • Érezhetően csökkent a fogyasztók inflációs várakozása, ugyanakkor a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét a lakosság romlónak érzékelte.

Forrás: mfor.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!