Több ezer idegenvezető maradt munka nélkül, a legtöbbjük semmilyen segítséget nem kapott a kormánytól. A szórakoztatóiparban is csak az maradt talpon, aki több lábon állt – írja a Népszava.

 Csery Ivett több, mint húsz éve van a turisztika szakmában, hosszú ideje orosz nyelvű idegenvezetőként dolgozik Budapesten. A jelen idő egyelőre a múlté: a tizenhét éves lányát egyedül nevelő asszonynak február óta nem volt csoportja vagy akár egyetlen egy szál vendége, akit körbekalauzolhatott volna a fővárosban. Ha nem állna fél lábbal egy másik szakmában – ingatlanközvetítéssel is foglalkozik –, felkopott volna az álluk. A tartalékaikat így is felélték, s nyáron a diáklány is munkát vállalt, hogy valamelyet megkönnyítse a család életét. - Hosszú idő után augusztusban jelentkezett egy húsz fős csoport, aminek örültem, de ez nem volt üröm nélküli.

 A szolgáltatási díjak ugyanis hatalmasat zuhantak, mert a piac beárazta, hogy sok idegenvezető állástalan maradt, s nyomottabb áron is elvállalja a munkát – az én mostani tiszteletdíjam is a húsz évvel ezelőtti tarifával egyezett meg, miközben a közértben nem mondhatom, hogy adják a szalámit meg a kenyeret is a húsz évvel ezelőtti árakon – panaszkodott.

Nemcsak ő, hanem több ezer idegenvezető társa is siralmas helyzetbe került a koronavírus miatt. Ebben a szakmában nagyjából márciustól októberig tart a szezon, vagyis nyolc hónap alatt kell megkeresniük a 12 hónapi megélhetéshez szükséges pénzt. A krach épp akkor ütött be, amikor az előző évi kerestet már felélték, s kezdték volna megtermelni az ideit, így neki duplán fájt a Covid miatt elrendelt kényszerszünet.

A legtöbben ráadásul katás vállalkozóként de valamiért kimaradtak az állam által támogatandó adóalanyok közül, s annak ellenére sem kerültek be ebbe a körbe, hogy többször is segítséget kértek a kormánytól. Az a pályázat sem segít nekik, amelyet nemrégiben írtak ki: ebben vidéki lakcímkártyával rendelkező idegenvezetők négy kategóriában jelentkezhettek különböző összegekre. Feltétel volt a működő vállalkozás és az, hogy költségeket igazoljanak. „Vidéki idegenvezető, működő vállalkozással, jelentős költségszámlákkal, ilyen szinte nincs is,” - mondta ezzel kapcsolatban az InfoRádiónak adott interjúban Caesar Éva a Magyarországi Idegenvezetők Szövetségének elnöke. Beszéltünk olyan budapesti idegenvezetővel, akinek férje a filmiparban dolgozik, így mind a ketten egyszerre kerültek a padlóra. - Álláskeresési támogatást igényeltünk ugyan, de három hónapig egy fillért sem kaptunk – mondta a turistákat jobb időkben spanyol nyelven kalauzoló asszony.

 A férje majd negyedév után végül ismerős révén Kaposváron talált egy targoncás állást, gyorsan elvégzett egy erre irányuló tanfolyamot, így ő most legalább kap fizetést. - Azon gondolkodunk, hogy én is leteszem a gépkezelői vizsgát, s gyerekestül leköltözünk a somogyi megyeszékhelyre, majd ott keresünk a kicsinek iskolát. Nem erről álmodtam három nyelvtudás és több diploma birtokában – sóhajtott. Hozzátette: tud olyan kollégáról, aki pékségben dolgozik, mások árufeltöltőnek álltak, s olyan is van, aki kertésznek állt. Hiába beszélnek olykor több nyelven, a multinacionális cégeknél nem nagyon tudtak elhelyezkedni, mert a szaktudásuk speciális: ők Budapest kulturális örökségéről tudnak a legtöbbet.

 Van, aki fordítgat, de tolmács-munka például már jóval kevesebbeknek jut, hisz delegációk sem utazgatnak.

Sokan attól félnek, hogy végleg e kell hagyniuk ezt a pályát, mert mire a külföldi vendégek újra az elmúlt néhány évnyi fénykorhoz hasonló létszámban érkeznének, addigra a tudásuk megkopik, s idősek is lesznek a fizikailag is megterhelő, sok gyaloglással járó munkához. Nem beszélve arról, hogy ha továbbra is csak várják-várják a vendégeket, de azok ne jönnek, úgy semmilyen bevételhez nem jutnak az elkövetkező hónapokban – rossz álmaikban akár években. Nem könnyű a helyzet a szórakoztatóiparban sem. Pintér Timi népszerű debreceni énekesnő, férje, Ruha Tomi humorista.

Március óta egyikőjük sem lépett fel, elmaradtak a bevételeik. - Szerencse a bajban, hogy - miként mindketten hangsúlyozták - „békeidőben” sem szórták a pénzt, több lábon állnak, az ő szakmájukban fel kell készülni a váratlan helyzetekre, így voltak tartalékaik. - A veszélyhelyzet elrendelésekor már várandós voltam, a kisfiunk augusztus közepén született. Ha nincs a Covid, talán a szokásos aktív, és kicsit megterhelő tempóban élem a mindennapokat, így viszont lenyugodtam, a kicsire tudtam koncentrálni, s nem mellékesen közben összeraktam egy olyan nagylemezt, amit már régóta szerettem volna – mondta az énekesnő. Ő azért is hálás, mert noha a koncertfellépéseket sorra lemondták, a debreceni színházban annak ellenére megmaradt a közalkalmazotti státusza, s vele a fizetése, hogy nem tartottak előadásokat. A férje humoristaként ugyan elvesztette a fellépési lehetőségeit, de ő sem esett kétségbe, már csak az újszülött kisfia miatt sem, s egy építési vállalkozó üzlettársával közösen dolgozik. 

 Csak három hónapig kapnak segítséget az állástalanok

Aki elveszíti az állását, az három hónapig munkanélküli segélyt kap. Ha ez lejár, nem lesz olyan ember Magyarországon, aki ne kapna állásajánlatot munkáltatótól vagy az államtól

– ezt mondta a parlamentben Orbán Viktor Kocsis Cake Olíviónak, aki arról kérdezte a miniszterelnököt április végén, hogyan segíti a kormány programja a filmiparban dolgozó katás vállalkozókat, pincéreket, dolgozókat, idegenvezetőket. A Párbeszéd politikus a napokban közösségi oldalán arról írt: Orbán Viktor nem tartotta be ígéretét, mert ha így tett volna, akkor most nem lenne olyan ember Magyarországon, aki munkanélküli a koronavírus-járvány hatásainak következtében. Szerinte maga a kormányfő is elismerte az egyik szokásos péntek reggeli rádióinterjúban, hogy még mindig tízezres mértékű a válság hatására munka nélkül maradtak száma, ahogy azt is, hogy az ezzel kapcsolatos adatok megbízhatatlanok – vagyis valójában sokkal nagyobb lehet a munkanélküliség, mint gondolnánk. Kocsis Cake hozzátette: ha a Fidesz hallgatott volna a Párbeszéd javaslataira, megemelte volna az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát és bevezette volna az alapjövedelmet, akkor nem lenne ennyi létbizonytalanságban levő magyar.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!