Az anyagi helyzetét csöppet rózsásabban látja a magyar lakosság, ám a munkanélküliségtől való félelem erősödött - ez a két alaptanulsága a GKI fogyasztói bizalmi index változásának - írja a Népszava.

(Az adatfelvétel áprilistól-júliusig kényszerűségből online módon történt, de augusztusban már vissza lehetett állni a személyes interjúkra.)

Az nem meglepő, hogy áprilisban a várható munkanélküliségre vonatkozó várakozások rendkívül sötétek voltak. Aztán a következő három hónapban javultak, hiszen mindenki a gazdaság normális újraindításában reménykedett. Augusztusban azonban már fakultak a várakozások (hiszen egyre fenyegetőbb lehetőség a második hullám).  Összességében a négy hónap alatt az áprilisi esésnek az 54 százalékát sikerült ellensúlyoznia a reménynek.

A pénzügyi helyzetét a lakosság optimistábban látja.

Természetesen itt is áprilisban volt a mélypont, ám azoknak aki akkor azt mondta, hogy jövedelmi helyzete romlani fog, most kétharmada bizakodóbb. (Ehhez nyilván hozzájárul, hogy a magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése egyfolytában javul - augusztusban is -, hiszen folyamatosan sok cég vagy részben, vagy teljesen vissza tudott állni a válság előtti kapacitására.)

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!