Az elmúlt hetekben 25 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma, állítja a kormánypropaganda. Ám ennek a statisztikának sokan nem hisznek. Mi a valóság?

A koronavírus okozta gazdasági válság mélypontján, vagy egyik mélypontján már túlestünk, ez több statisztikából is látszik. A kormány nem is felejtette el propagálni, hogy 25 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma. Ám azt nem tudni, hogy mihez képest. A K&H Bank vezető elemzője, Németh Dávid elmondta az Esti gyorsban, hogy például az egyéni vállalkozókról, a KATA szerint adózókról nem sokat lehet tudni. Az biztos, hogy sokan kényszerültek szüneteltetni a vállalkozásukat, de ez számszerűen nem jelenik meg sehol.

A válság olyan szempontból is különleges, hogy egész másképpen hat az egyik gazdasági szektorra, mint a másikra. A nagy vesztes a vendéglátás, a turizmus. Az aránytalanság valamennyire megmarad a válság utáni időszakban is. A kormány támogatási programjában benne van a részmunkaidős foglalkoztatás, ennek viszont lassan vége lesz, valószínűleg újabb elbocsátások jönnek. Tehát a munkanélküliség mostani csökkenése minden bizonnyal átmeneti csupán. Sok a bizonytalanság.

Amit senki nem tud, bár sok szakember biztos benne, hogy lesz-e második hullám. Németh Dávid elmondta, hogy több forgatókönyvvel dolgoznak amikor becsléseket, prognózisokat készítenek. Azonban az egyértelmű, hogy olyan mértékű lezárásokra, mint amilyenek tavasszal voltak, nem kell számítani. Nem lehet ismét megállítani a gazdaságot.

A kormány által propagált számok hiteltelenek – állítja Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Klubrádió műsorában. A támogatási program egész egyszerűen szakszerűtlen. Ő 400 és 500 ezer közé teszi a munkanélküliek számát, hangsúlyozva, hogy a kis- és közepes vállalkozásokról tényleg semmit nem mutat a statisztika. Ezeknek a támogatásáról finoman szólva is elfeledkezett a kormány.

Székely Tamás szerint a közmunka zsákutca. Ez a megoldás nem vezet semmi jóra. A bajt jól mutatja az a tény is, hogy a mezőgazdaság sem kínál most annyi munkalehetőséget, mint a korábbi években.

Forrás: Klubrádió

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!