– Nincs tudomásunk arról, hogy az Audi Hungaria csoportos létszámleépítésre készülne, mert nem tett erről bejelentést a vállalat, azaz 30 napon belül biztosan nem lesz ilyesfajta leépítés. Úgy gondolom, azt követően sem kell erre számítani – nyilatkozta a Magyar Hangnak László Zoltán, a Vasas Szakszervezet alelnöke. Az érdekvédelmi szervezet vezető tisztségviselőjét Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció politikusának hétvégi bejelentéséről kérdeztük, amely szerint kétezerrel kevesebb ember foglalkoztatására készül a német multi.

Azért kerülhetett a figyelem középpontjába az Audi – tette hozzá László Zoltán –, mert vannak olyan jelek, amelyek arra utalnak, hogy nem marad meg a vállalatnál a mostani munkavállalói létszám. Június 15-én ugyanis, amikor a miniszterelnök a gyárban járt, kormánytámogatást ígértek az Audi Hungaria számára. Akkor azt lehetett olvasni, hogy 9000 főre kaphatják ezt a támogatást. Miután tavaly december 31-én 12 800 fős létszámmal dolgozott az autógyár, 2-3 ezer dolgozó sorsával kapcsolatosan bizonytalanság van.

László Zoltán ugyanakkor hangsúlyozta, nem egyedi jelenségről van szó, az autóiparban mindenütt gondokkal küzdenek a gyártók, zajlanak a leépítések. Az elbocsátások részben úgy történnek, hogy nem hosszabbítják meg lejártukat követően a határozott idejű szerződéseket, megválnak a kölcsönzött munkaerőtől. Illetve most kezdenek élni a vállalatok azzal az eszközzel, amelyet a Munka törvénykönyvének 2013-as módosítása adott a kezükbe. Nevezetesen, hogy alkalmatlanságra hivatkozva rúgnak ki olyan dolgozókat, akik között olyanok is vannak, akik már 6-8-10 éve dolgoznak a vállalatnál. Emögött nyilvánvalóan az a szándék húzódik meg, hogy csoportos létszámleépítés nélkül tudjanak megszabadulni a munkavállalóktól.

De László Zoltán szerint egyéb jelek is utalnak arra – viszik ki a hasznot az országból, illetve, hogy az Audi Hungaria például 6 milliárd euróval csökkentette az alaptőkéjét –, hogy a gondokkal küszködő multiknál már megszülettek a stratégiai döntések a koronavírus-válság miatti piaci változásokra reagálva. Ezek optimalizálásról, racionalizálásról szólnak, magyarul létszámcsökkentések és átszervezések lesznek.

Az autóiparban ugyan még gondok vannak, de a szakszervezeti vezető szerint az elektronikai iparban már az élénkülés jelei mutatkoznak, több cégnél is munkaerőt keresnek, illetve már fel is vettek néhány száz embert. Egyelőre kölcsönzött munkaerőről van szó, de legalább már nem elküldenek, hanem felvesznek embereket, azt ugyanakkor még nem tudni, hogy tartós folyamatról van-e szó, vagy sem. 

– Abban reménykedhetünk, hogy mostanra talán az autóipar is megtalálta a kivezető utat, például vannak gyártók, ahol már nem a hibrid vagy az első generációs elektromos autókon dolgoznak, hanem már második generációs elektromos hajtásláncot alkalmaznak a gépkocsikban. Ennek pedig jelentős húzó hatása van az elektronikai iparra, hiszen a hajtáslánc minden eleme – így a motor, a sebességváltó, a légkondicionáló berendezés, a turbó helyére belépő gyorsító rendszer és más részegységek – egészen más elektronikai elven alapulnak, mint a hagyományos robbanómotoros autók esetében. Van olyan részegység gyártó is, amely például már bejelentette, hogy hamarosan befejezi a hagyományos belsőégésű járművekben használható sebességváltók gyártását.

Forrás: hang.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!