Az ukrán és a román vendégmunkások nélkül sok magyar vállalat nehezebb helyzetbe kerül, a távolabbi országokból érkező dolgozók helyzetét pedig a többször nem egyértelmű iránymutatások nehezítik – olvasható a HVG-ben.

 Nem mindig egyértelműek az iránymutatások a Magyarországon dolgozó külföldiek és a munkahelyeik számára - panaszolták a Világgazdaságnak munkaerőpiaci szakértők.

Egy brazil dolgozókat foglalkoztató cég például nagyon nehezen tudta visszahozni Magyarországra a dolgozóit, az itt maradtak számára pedig az okozott feszültséget, hogy nem tudják, ha hazautaznának, milyen feltételekkel jöhetnének haza. Azok sem utazhatnak, akik nem tudják külföldön átvenni a tartózkodási engedélyüket, mert például nem működik a követség. Akiknek pedig a Magyarországon érvényes dokumentumai lejárnak, gyakran nehéz meghosszabbítanuiuk, ha a saját országuk hivatalai zárva tartanak.

Az, hogy a múlt héten Románia sárga, Ukrajna pedig piros besorolást kapott, fokozott alkalmazkodást követel meg, az onnan érkező vendégmunkások hiánya sok cégnél okozhat átmeneti nehézségeket, akár termeléskiesést is.

A külföldön dolgozó magyarokat a lap szerint az új utazási korlátozások nem befolyásolják túlságosan.

Forrás: HVG