Generációváltás zajlik a munkaerőpiacon: egyre nagyobb arányban van jelen a rendszerváltás után született korosztály. Bár az Y és Z generáció elvárásai nagyban különbözik az idősebbekétől, ám a munkaadók sokszor annak ellenére sem reagálnak az új igényekre, hogy felismerik azokat. Pedig érdemes lenne, mert a fiatalok lelkiismeretfurdalás nélkül váltanak, ha valahol jobb ajánlatot kapnak – olvasható a noizz.hu-n.

A hazai cégek felismerik ugyan a fiatal munkavállalók igényeit, de nem reagálnak megfelelően rájuk – derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Y és Z generációt vizsgáló komplex kutatásából.

A felmérés, amelynek során 2000 fiatalt és 300 munkaadó céget kérdeztek meg, ezekkel a legfontosabb megállapításokkal zárult:

a munkaadók túlságosan magas elvárásokat támasztanak leendő munkavállalóikkal szemben, amivel elbátortalanítják a potenciális jelentkezőket;

emellett erősen hiányolják a fiatal dolgozók részéről a lojalitást;

ugyanakkor a cégek jelentős része mégsem tesz különösebb erőfeszítést ennek felépítése érdekében. ​

Pedig az anyagi juttatások mellett a fiatalok számára kiemelten fontos motivációs elem a vezetői visszajelzés, mentorálás. Emellett a fiatal munkavállalók számára lényeges

a versenyképes fizetés és az előrelépés lehetősége;

a munkakörnyezet, és hogy munka közben jól érezzék magukat;

illetve igényként a rugalmas munkaidőt is megemlítette a megkérdezettek több, mint 60 százaléka.

A megkérdezett vállalkozások közel egyharmada jelezte, hogy nehézséget okoz számára a megfelelő munkaerő megtalálása és elkötelezése. Ez többek között az életkorból adódó szocializációs jellemzőkre és generációs különbségekre vezethető vissza. ​

Az újabb generáció ugyanis a munkavállalás terén is felhasználóként gondolkodik: igénylik a fogyasztói előnyöket, és ha nem részesülnek ebből, akkor könnyen váltanak munkahelyet

– mondta Szányi Gabriella, a BKIK PR és marketing igazgatója.

Hozzátette: „a kutatásból kiderül, hogy gyakran olyan helyzeteket keresnek, amelyekből bármikor gyorsan és magyarázat nélkül kiléphetnek:

de ez nem azért van, mert hiányzik belőlük a munkakedv, hanem mert nem kapnak kellő motivációt.

A legtöbb cég nem hirdeti online az álláslehetőségeit

A munkahelyváltoztatás leggyakoribb oka, hogy máshol magasabb fizetést, vonzóbb juttatásokat ígértek, de gyakran megjelölt ok volt az is, hogy nem volt lehetőségük az előrelépésre, fejlődésre. A cégek számára tehát nem a fiatal munkaerő megszerzése, hanem a megtartása a nehezebb feladat.

Ugyanakkor beszédes, hogy bár Y-Z generációsok alapvetően online tájékozódnak, ennek ellenére a cégek mindössze 11 százaléka jelezte, hogy internetes álláskereső oldalon is közzéteszi az álláshirdetést.

A kutatás szerint a fiatal munkakeresők meglehetősen magasnak érzik az álláshirdetésekben felsorolt elvárásokat, ami gyakran elbátortalanítja őket. Ami viszont vonzóvá tesz számukra egy hirdetést, az nem meglepő módon

a versenyképes munkabér, hiszen ez biztosítja számukra a vágyott függetlenséget és az anyagi jólétet;

ezt követi a pontos feladatok listája, majd a munkavégzés helye;

válaszaik alapján nagymértékben igénylik, hogy a munkahelyük ne csak fizetést, hanem identitást is adjon nekik, ezért megtartásukban fontos szerepet játszik az employer branding kiépítése.

Tudják mire lenne szükség, mégsem lépnek

A megkérdezett cégek általában jól érzékelik az Y-Z generáció elvárásait a munkahelyükkel kapcsolatban, viszont alábecsülik a külső megerősítések jelentőségét. A fiatalok ugyanis közvetlen vezetőjüktől várják, hogy visszajelzésekkel segítse fejlődésüket és fenntartsa motivációjukat.

Ez nem feltétlenül anyagi motivációt jelent, hanem a munkájuk értelmének megértését és tevékenységük élményként való megélését. ​

A munkaadók egy része azonban nincs felkészülve erre az elvárásra. A megkérdezett cégek több mint harmadának bevallottan nincs motivációs eszköze, további 23 százalékuk pedig nem válaszolt erre a kérdésre, azaz vélhetően szintén nem fordít erre figyelmet. A vállalkozások közel fele pedig semmilyen alternatív munkaidő megoldást nem kínál a fiatal munkavállalók számára, pedig a rugalmasság a leggyakrabban említett elvárások között szerepel az Y-Z generációs megkérdezettek körében.

Jó hír viszont, hogy a cégek közel fele támogatja dolgozói szakmai továbbképzését, történjen ez akár belső tanfolyamok formájában, vagy külső képzőhelyek közreműködésével.

Forrás: noizz.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!