Munka lenne bőven, hiszen a magyar lakosság fogászati állapota elkeserítő, de pénz nincs. Így már majdnem 300 praxis áll orvos nélkül. Az ellátás hiányától 850 ezer ember szenved.

A tartós alulfinanszírozottság miatt egyre több fogorvos kénytelen feladni a praxisát. A Világgazdaság adatai szerint áprilisban 235, májusban 246, júniusban már 288 betöltetlen praxis volt, illetve van. Még 2016-ban számolták ki a Magyar Orvosi Kamara által felkért szakértők, hogy az alapellátást végző fogorvosoknak átlagosan 2,6 millió forintos finanszírozásra lenne szükségük, ezzel szemben, körülbelül 1,2 milliót kapnak. Vagyis, ha nincs plusz jövedelmük, akkor nem tudnak dolgozni az államilag finanszírozott, illetve nem finanszírozott ellátásban. A jövedelmek a járvány miatt erősen visszaestek, meg is szűntek, így sokan adták fel a praxist az elmúlt hónapokban, és kétséges, hogy visszatérnek-e.

Nem könnyű döntésekről van szó. Ha egy fogorvos 10-15 éve dolgozik egy településen, nyilvánvalóan kialakult egy betegköre, egy kapcsolatrendszere. Más településre átmenni kockázatos és nem is mindig lehetséges. Ha mégis elmegy a fogorvos, mi lesz a betegekkel? Ki látja el őket? Márpedig a magyar lakosság harmadának van kezeletlen, lyukas foga, 60 százaléknak hiányzik is egy, vagy több. Minél kisebb települést nézünk, annál rosszabb a helyzet – mondta el a Reggeli gyorsban Gurzó Mária, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának Békés megyei elnöke.

Igaz, hogy a kormány az eddigi 33 milliárdról, 42 milliárd forintra emeli a finanszírozási keretet az Egészségbiztosítási Alapból, de az még nem nagyon látszik, hogy ez mire lesz elég. Az elmúlt hetek, hónapok tendenciája eléggé aggasztó.

Forrás: Klubrádió

 

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!