Több mint 400 ezer magyar tartotta magát munkanélkülinek áprilisban – derül ki a KSH adataiból. Ez az "önbesorolásos" munkanélküliség, vagyis nem szigorú kritériumok alapján határozzák meg, hogy valaki munkanélküli-e, hanem úgy, hogy annak tekinti-e magát. A Portfólió elemzője szerint többen vesztették el az állásukat, mint a 2008-as világgazdasági válság során. A Vasas Szakszervezet alelnöke szerint ráadásul sokan csak nehezen tudnak majd újra elhelyezkedni.

„Százezres munkanélküliséggel számolunk, az a kérdés, hogy hány százezres lesz” - ezt még márciusban mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A KSH legfrissebb adatai szerint áprilisban már 425 ezer magyar tekintette magát munkanélkülinek, ami 140 ezres növekedés a koronavírus-válság előtti időszakhoz képest. Ez az "önbesorolásos" munkanélküliség, amikor nem szigorú kritériumok alapján határozzák meg, hogy valaki munkanélküli-e, hanem úgy, hogy valaki annak tekinti-e magát.

Olyan sokan veszítették el az állásukat Magyarországon, mint amire a 2008-2009-es világgazdasági válság során sem volt példa

mondta az ATV Híradójának Hornyák József. A Portfólió elemzője szerint ezt a gazdasági adatok is megerősítik, hiszen az ipari termelés gyakorlatilag összeomlott, és a kereskedelemben is hatalmas visszaesést lehetett látni.

Hatalmas recesszióval néz szembe Magyarország ezekben a hónapokban, és valószínűleg áprilisban még nem láttuk a munkanélküliségnek a tetejét, tehát májusban még folytatódhatott a leépítési hullám

– véli az elemző.

Márciusban és áprilisban közel 140 ezer fő munkája szűnt meg, túlnyomó többségük a járvánnyal összefüggő okból veszítette el állását. A legtöbben az Észak-Alföldön, Budapesten, illetve Nyugat-Dunántúlon kerültek ki a foglalkoztatásból.

A Vasas Szakszervezet alelnöke úgy becsüli, hogy a munkanélküliek száma még ennél is magasabb lehet. Leginkább azok vannak veszélyben, akik az alapanyaggyártás területén dolgoznak, itt ugyanis még mindig alig van megrendelés. Ráadásul a munkakeresés is egyre nehezebb lehet.

Ismét lendületet kapott, vagy nem is vesztette el a lendületét a robotizáció, automatizáció, azt látjuk, hogy lesznek olyan területek, amelyek az elmúlt pár hónapban – főleg, hogy nem volt nagy mennyiségi nyomás, nagy terhelési igény - bizony komoly fejlesztéseket hajtottak végre, és több száz vagy több ezer főt váltanak ki majd technológiával

– mondta László Zoltán.

A járvány miatti munkabeszüntetések leginkább a szálláshely-szolgáltatás, illetve vendéglátás területén dolgozókat érintették. Az otthoni munka lehetőségével, vagy a munkaidő megváltoztatásával leggyakrabban a pénzügyi, vagy biztosítási tevékenységet végző dolgozók élhettek.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!