A válság hatására a kkv-szektorban ismét erősödik a feketegazdaság és a zsebbe fizetés – emelte ki Baja Sándor, a Randstad Hungary Kft ügyvezető igazgatója, akit a hazai munkaerőpiaci folyamatokról kérdeztünk. Szerinte ugyanakkor pozitívumnak tekinthető, hogy az elmúlt hónapban már növekedni kezdtek a munkaerő-közvetítő vállalat megrendelései – írja a Növekedés.

A munkanélküliségi ráták visszatekintő jellegük miatt egy-két hónapig még lendületesen növekvő munkanélküliséget jelezhetnek Európa szerte.

Az újonnan foglalkoztatottak számának visszaesése a LinkedIn álláskereső oldal adatai alapján ugyanakkor májusban több fejlett országban is mérséklődni kezdett.

A munkaerőpiaci helyzet normalizálódása a koronavírus járvánnyal jelentősen sújtott Olaszország és Franciaország esetében kifejezetten látványos. A foglalkoztatottság stabilizálódása az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Ausztráliában is elkezdődhet.

Újonnan foglalkoztatottak számának alakulása (éves összehasonlítás, százalék)

De mi a helyzet itthon? Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója szerint messze még a régi jó világ. A hirtelen stop nem csak a szállodák, éttermek, kávézók, az autógyártás, az olajipar vagy a közlekedés esetében látható, hanem minden szektorban. A kiskereskedelmi láncok néhány kivétellel húsvét óta szenvednek, az SSC szolgáltató központok megálltak, az IT projekteket zárolták.

A gyógyszergyártó szektor teljesítménye ideiglenesen jó lehet, de a fizetőképes kereslet mérséklődése középtávon megtörheti a lendületet.

Baja Sándor szerint egyre nagyobb számban látható, hogy a dolgozóknál visszavették a fizetést, törölték a bónuszt, elbocsátottak. A kkv szektorban ismét erősödik a fekete gazdaság, a zsebbe fizetés.

Randstad Hungary ügyvezető igazgatójának meglátása szerint a járvány visszaszorulása oldhatja a szörnyű sokkot, de a februári szintekre rövidtávon nem térünk vissza és még akkor is kérdéses, hogy az autóipar vagy az irodaipar milyen új normákkal tér majd magához. A cseh pénzügyminiszter Alena Schillerová például 3 évet jósol a visszatéréshez.

A pozitív munkaerőpiaci fordulat előjele lehet ugyanakkor, hogy a múlt hónap során sikerült feltornászni 300-ra a munkaerőközvetítő vállalat megrendeléseit a korábbi 250-es mélypontról. Összehasonlításképpen februárban még 550 különböző álláshírdetés volt a tárban.

Ehhez azonban hatalmas értékesítői erőfeszítésre volt szükség, háromszor annyi céget kellett felhívnia a Randstad értékesítői munkatársainak, mint korábban. Emiatt még időre van szükség, hogy tisztán kivehető legyen a munkaerőpiaci fordulat.

Az előrelátó vállalkozások másrészről továbbra is megpróbálhatják megtartani a minőségi munkaerőt. Nem szabad elfelejteni, hogy a demográfiai kilátások változatlanul kedvezőtlenek. Magyarország lakossága tovább fogy, azaz még mindig kevés a jó szakember.

Sikeres első negyedév, új kihívások

A Randstad Hungary az első negyedévben realizálta az eddigi legnagyobb árbevételét és nettó profitját. Utána indult el a hullámvasút. A Randstad nem vesztett, sőt nyert a munkaerőkölcsönzés területén. A cégek ugyanis a rugalmasabb megoldások felé hajlanak. A nagyobb – SSC, olajipari, gyártóipari – ügyfelek viszont még nem mutatnak jelentős aktivitást.

A Randstad Hungary-nél nem csökkentették a munkaidőt, a válság miatt nem küldtek el embert. Emiatt sikerült a kisebb számú megbízást gyorsabban teljesíteniük és értékesítési erőfeszítéseik révén a felszínen maradni – világított rá Baja Sándor.

A munkaerőközvetítő vállalat küszöbön álló irodaváltásának érdekes kérdése az új „normál”: mekkora szerepe lesz a jövőben a most jól bevált home office-nak, lesz-e társadalmi távolságtartás, mi lesz az iroda célja, mekkora terület kell majd a későbbiekben?

A Randstad-nál a múlt héttől A és B hét rendszerben visszanyitották az irodát, de az első hetekben nem volt kötelező a visszatérés. A dolgozók megközelítőleg 20 százaléka élt a nyitás lehetőségével.

Járványhelyzet

Sok múlik majd a vírus végleges lecsengésének hosszán, illetve azon, hogy mennyi vállalkozás éli túl a válságot és lesz képes viszonylag gyorsan újra foglalkoztatni.

A társadalmi távolságtartó és higiéniás intézkedések, a maszkok viselése, valamint a nagyobb volumenű szűrés egyaránt meggátolhatja egy újabb fertőzési hullám kialakulását vagy legalábbis elhalaszthatja annak megjelenését egy jóval későbbi időpontig.

Jó hír, hogy a koronavírus járvány halálos áldozatainak száma globális szinten jelentősen csökken. Míg a latin-amerikai országokban gyorsuló ütemben terjed a vírus, addig Európában nagymértékben visszaesett az áldozatok száma. Utóbbi fontos fejlemény hazánk számára is. Kezd világszerte visszaszorulni 4000 alá az egy nap alatt elhunyt személyek száma.

 

Sokkal jobban állunk az Európai Unióhoz képest

A munkanélküliségi ráta az eurozónában és az Európai Unióban márciusban nagyságrendileg kétszer akkora volt, mint Magyarországon. Hazánkban áprilisban 3,8 százalékon állt a munkanélküliségi ráta.

Munkanélküliségi ráta, Európai Unió (kék), eurozóna (piros)

Forrás: Növekedés

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!