A munkanélküliek átlagos létszáma 187 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,1 százalék volt áprilisban a KSH adatai szerint – az ado.hu.

 Az előző hónaphoz képest a munkanélküliek száma 19 ezer fővel, a 2019. áprilisihoz képest pedig 29 ezer fővel nőtt – olvasható a KSH friss gyorsjelentésében. A munkanélküliségi ráta egy hónap alatt 0,5 százalékponttal, egy év alatt 0,7 százalékponttal emelkedett.

Az állástalanokká válók száma az előző hónaphoz képest jelentősen, mintegy 73 ezer fővel növekedett. Ugyanakkor a nemzetközi összehasonlításra is hivatott, ILO-definíciók szerinti számbavétel miatt túlnyomó részük nem a munkanélküliek, hanem az inaktívak számát növelte. (Az előbbiekét 19 ezer, az utóbbiakét 54 ezer fővel.) A munkahelyüket elvesztett személyek többsége ugyanis – elsősorban a személyes kapcsolatok korlátozása miatt – nem keresett aktívan munkát és/vagy nem tudott volna 2 héten belül munkába állni.

2020. áprilisban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 330,7 ezer álláskereső szerepelt, ami 49,4 ezer fős növekedés egy hónap leforgása alatt (márciusban: 281,3 ezer álláskereső).

Az állástalanokká válók száma közötti eltérés egyik lehetséges oka, hogy az álláskeresési ellátásra nem jogosultak nem biztos, hogy regisztrálják magukat a hivatalnál. Az összes regisztrált álláskereső csak mintegy harmada (110.251 fő) jogosult álláskeresési járadékra.

Forrás: ado.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ