Jelentősen csökkent az átmenetileg külföldön dolgozó magyarok száma a releváns nemzetgazdasági ágakban, derült ki a KSH adataiból. Szinte mindegyik ágazatban visszaesést, az egészségügyi-szociális dolgozók esetében viszont emelkedést láthatunk.

Egy hónap alatt 35%-kal csökkent a külföldön dolgozó magyarok száma a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban, miután a környező országokban is komoly leépítési hullámokat láthattunk a korlátozó intézkedésektől leginkább sújtott szektorokban, illetve a határzárak miatt a magyar ingázók is nehéz helyzetbe kerültek.

A szállítás, raktározás, illetve az építőipar nemzetgazdasági ágakban dolgozók közül is kifejezetten sokat tértek haza.

A feldolgozóiparban ugyanakkor 3%-os növekedést láthattunk, a legnagyobb növekedést pedig a humán-egészségügy, szociális ellátás ágazatban mérték, ahol 6%-kal többen dolgoztak külföldön, mint egy hónappal korábban.

A külföldi telephelyen dolgozók létszámának változása a releváns nemzetgazdasági ágakban, 2020. április (hó/hó). Forrás: KSH

Az természetesen még nem világos, hogy főként a járvány által mozgatott munkaerőpiaci folyamatok közül a kivándorlás vagy a hazatérés lesz-e végül erősebb.

Forrás: Portfolio

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!