A vállalatok létszámigényének felmérése már folyamatban van, eddig több mint hatvan cég adatai állnak rendelkezésre.

 Egy folyamatosan frissülő, munkaerőigényt mutató adatbázis segítheti nemsokára az álláskeresők elhelyezkedését a járványhelyzet ellenére is munkaerőhiányos állami vállalatoknál

- írja a Magyar Nemzet.

Az érdekképviseletek szerint az állásukat elvesztők közül kevesen jelentkeztek eddig a vasúthoz, a Volánhoz, a postához vagy a vízközművekhez. Ugyanakkor a járványhelyzet a képzéseket is megnehezítette, így egyelőre nagyobb népszerűsítő kampány sem indult.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke ugyanakkor elmondta, a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán már jelezték a kormány képviselőinek, hogy szükség lenne egy, az állami vállalatok pontos, naprakész munkaerőigényét mutató adatbázisra.

A kabinet és a szociális partnerek nyitottak voltak a kezdeményezésre. Ennek köszönhetően a vállalatok létszámigényének felmérése már folyamatban van, eddig több mint hatvan cég adatai állnak rendelkezésre. Az elnök szerint a felmérés lezárását követően részletes, folyamatosan frissülő adatbázis jöhet létre, amely segít az álláskeresőknek és az állami vállalatoknak is.

Azt írták, érdekképviseleti beszámolók szerint az állami cégek a járványhelyzet miatt óvatosabbak. Egyfelől azért, mert a szigorú korlátozások következtében a jelenlegi létszám több területen is elegendőnek bizonyult, másfelől pedig azért, mert például a vasútnál vagy a Volánnál a képzést is befolyásolják a járványhoz köthető intézkedések.

A cikk szerint abban ugyanakkor mindenki egyetért, a növekvő munkaerőigény tartósan megmarad a közszolgáltató cégeknél, mivel az egyébként is alacsony létszám mellett a munkavállalók korfája elöregedő, tehát az állomány jelentős része közel jár a nyugdíjkorhatárhoz.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!