Április végén már 330 ezren kerestek munkát. A számuk egy hónappal korábban 281 ezer volt, egy éve pedig 155 ezer – írja a HVG.

Az operatív törzs keddi tájékoztatóját Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kezdte azzal, hogy a munkahelyvédelmi bértámogatásról beszélt. Mint ismertette, mostanáig 7200 vállalkozás pályázott, amit 95 ezer embert érint. A munkavállalóknak így átlagosan 167 ezer forintos támogatás jut. 

Azt is elárulta, hogy

a regisztrált álláskeresők száma 330 ezer volt április végén.

Emiatt – magyarázta –, „haladni kell tovább”  a munkahelyteremtésben, a munkahelyek megtartásában. Emlékeztetett, hogy újabb programot indítanak, ezúttal a munkahelyteremtést célozva, amelynek keretösszege 80 milliárd forint.

A koronavírus miatti vészhelyzet bejelentése után elbocsátási hullám kezdődött az országban. Idén márciusban még csak 281 ezer volt a nyilvántartott munkanélküliek száma, április közepén viszont már 320 ezer, a következő két hétben pedig további 10 ezer ember veszítette el az állását. 

A márciusi adatok szerint a munkanélküliek közel fele egy fillér támogatást sem kap az államtól, közülük akkor csak 151,2 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra.
  1. áprilisa és júniusa között – egy évvel a mostani 330 ezres szám előtt – mindössze 155 ezer álláskereső volt az országban a Központi Statisztikai Hivataladatai szerint.

Forrás: HVG

 

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ