Hamarosan megjelenhetnek a külföldi idénymunkások a hazai ültetvényeken. Ahhoz azonban, hogy a határ túloldaláról érkező segéderő valóban eljusson a gazdaságokba, szigorú szabályok betartására és pontos adminisztrációra van szükség – olvasható az Origo oldalán.

Ahogy arról az Origo beszámolt, a kormánydöntés értelmében, idén is és a koronavírus jelentette kihívás mellett is lehetőség van foglalkoztatni a földeken külföldről érkező idénymunkásokat. Így hamarosan megoldódhatnak a súlyos munkaerőhiánnyal küzdő kertészeti ágazat gondjai, írja ennek kapcsán a Magyar Nemzet

A kormány döntésének értelmében már nemcsak a határ menti településekről, hanem a szomszédos országok távolabbi pontjairól is érkezhetnek idénymunkások az országba.  

Ahhoz azonban, hogy a vendégmunkások ténylegesen eljussanak az ültetvényekre, szigorú szabályok betartására van szükség.

Az erről szóló rendőrségi határozat a napokban jelent meg.

Eszerint a munkáltatónak egy cégszerűen aláírt kimutatást kell készítenie, amely a dolgozók személyes adatai mellett tartalmazza a munkavégzés és a szállás helyét, valamint a munkavégzés tervezett időpontját is.

Ezt elsőként a járványügyi hatósághoz kell eljuttatni, mégpedig a tervezett belépés előtt 72 órával, majd az adott határátkelő e-mail-címére is el kell küldeni, amely a rendőrség honlapján található. A határátkelőt a munkások érkezése előtt két nappal már értesíteni kell, mint ahogy a kiléptetés előtt is szükséges a jelzés.

Baranyi Gábor, a Deloitte agrár- és élelmiszeripari üzletágának igazgatója felhívta a figyelmet, hogy az előzetes bejelentés ellenére a külföldről érkező vendégmunkásoknak

  • a munkáltatóval kötött érvényes és hatályos munkaszerződést, vagy
  • a munkaviszony fennállásáról kiállított igazolás eredeti példányát is be kell mutatniuk.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogya könnyítések ellenére hazánk területére csak akkor léphetnek be az agrárágazatban dolgozók, ha az elvégzett egészségügyi vizsgálat során nem merül fel a koronavírus-fertőzés gyanúja.

A földeken dolgozó külföldiek itt-tartózkodására is szigorú előírások vonatkoznak. Azzal, hogy belépnek az országba, vállalniuk kell, hogy a szállásukat csak a munkáltató által szervezett módon, csoportosan és kizárólag munkavégzés céljából hagyhatják el. Az ellátásukról és az étkeztetésükről is a gazdálkodóknak kell gondoskodniuk.

Ha valamelyikük a koronavírus tüneteit észleli magán, azonnal értesítenie kell a foglalkoztatóját, aki amellett, hogy értesíti a járványvédelmi hatóságot, a beteg személy elkülönítéséről is gondoskodik.

Forrás: Origo

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!