A megkérdezettek 7%-a veszítette el a munkáját a TÁRKI felmérése szerint, az április végi-május eleji időszakban. A válaszadók majdnem egyötöde pedig arról számolt be, hogy jelentősen visszaesett a jövedelme a koronavírus nyomán kialakult gazdasági visszaesés miatt. Részletek az ATV oldalán.

 Az egyik napra 10 óra, de a másikra már lehet, hogy csak kettő jut – ezt mondja Hole Viktor, aki a járvány kitörése óta futárként dolgozik. A saját vállalkozása gyakorlatilag leállt, ezért elmondása szerint annyi műszakot vesz fel, amennyit csak lehetséges.

A férfi egyébként hot-dogos kocsikat üzemeltet. Tavaly nyáron még az összes nagy hazai fesztiválon és sporteseményen árult. Elmondása szerint munkájából adódóan fogytak el mostanra a tartalékai. „Pont egy tél és egy tavasz után vagyunk, ahol inkább csak költünk, felújítunk, készülünk az új szezonra” – magyarázta. A válság pedig éppen az új szezon kezdetekor ütött be.

A TÁRKI adatai szerint, április utolsó napjaiban, a megkérdezettek átlag 18%-a volt hasonló helyzetben, vagyis ennyien tapasztaltak jelentős bevételkiesést a járvány okozta válság miatt. A legrosszabb helyzetben a 40 és 59 év közötti korosztály van. Köztük 26%-os az elszegényedési arány.

A Publicus Intézet hasonló számokat mért, kiegészítve az iskolázottsági adatokkal. Pulai András, stratégiai igazgató szerint „azok vannak védve leginkább a munkanélküliségtől, akiknek valamilyen speciális szaktudásuk van - legyen az szakmunkás végzettség vagy diploma. Akiknek viszont a legmagasabb végzettsége az érettségi, azok vannak a leginkább kitéve a munkanélküliség és a fizetés nélküli szabadság veszélyének.”

A kutatásban részt vett emberek 7%-a számolt be arról, hogy nem csupán esett a jövedelme, hanem elveszítette az állását. A foglalkoztatási krízis a dél-alföldi és a közép-dunántúli régiót sújtja leginkább a statisztikák szerint.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökének elmondása szerint még mindig nagyon magas az álláskeresési támogatásra jelentkezők száma.

A LIGA szakszervezetek elnöke viszont bizakodó, szerinte időközben sokakat visszavettek az állasukba. Mészáros Melinda híradónknak azt mondta: „most már egyre több munkáltató nyit újra, kezd meg a termelést, a vendéglátást, ennek következtében egyre többeket tudnak, még ha nem is teljes munkaidőben, de részmunkaidőben foglalkoztatni.”

Az elnök hozzátette: cégek első körben a kölcsönzött munkavállalókat küldték el, illetve nem hosszabbították meg a lejáró határozott idejű szerződéseket.

Forrás: atv.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!