A tiszti főorvos a távmunkát népszerűsítette május elsején. Szerinte az sem kizárt, hogy már februárban is voltak itthon koronavírusos betegek – írja a Népszava.

 Óvatosan visszatérünk az élet helyszíneire – így jellemezte a május 4-i, csak vidéket érintő enyhítő intézkedéseket Müller Cecília az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos szerint nagy eredmény, hogy eddig elkerültük a koronavírus-járvány berobbanását, de továbbra is óvatosnak kell lennünk, és tartsuk a fennmaradó szabályokat. Épp ezért, mindezt Müller nem is nevezné lazításnak. A fővárosiakat és a Pest megyeieket így arra kérte, hogy továbbra is csak indokolt esetben hagyják el otthonukat ( igaz, törvény szerint mást nem is tehetnének ), a vidékieket pedig arra biztatta, hogy tartsák egymástól az 1,5-2 méteres védőtávot, a tömegközlekedést csak eltakart arccal használják, és arcuk előtt kendővel, sállal lépjenek be az üzletekbe is.

Müller Cecília arra is emlékeztetett, hogy ünnepnap, május elseje van – ennek apropóján pedig 

arra kérte a munkáltatókat, hogy ha megoldható, engedjék az online munkát, csak a legszükségesebb esetben rendeljék be az alkalmazottakat.

Ugyanezt kérte a munkamegbeszélések esetében is: az online találkozók biztonságosabbak a személyes tárgyalásnál. Ott, ahol mindenképpen be kell járni dolgozni, a tiszti főorvos néhány javaslatot tett: szellőztessenek gyakran, tisztíttassák virucid fertőtlenítőszerrel a klímaberendezést, tartsák az asztalok, munkaállomások közötti távolságot, a bejáratoknál pedig helyezzenek ki kézfertőtlenítőt. A közös használatú terekben – dohányzókban, étkezőkben – csak kevesen és eltérő idősávban tartózkodjanak a dolgozók.

A sajtótájékoztató érdekes momentuma volt, hogy Müller újságírói kérdésre elismerte,

a koronavírus akár már februárban is jelen lehetett az országban, de ezt visszamenőleg már nem lehet kimutatni egyértelműen.

A kormány még márciusban iráni diákokat nevezett meg az első hazai fertőzötteknek. A tiszti főorvos cáfolta az ATV azon értesülését, hogy még mindig tesztekre várnak a tatabányai kórházban – mint mondta, most is folyamatosan zajlik a teljes kórházi állomány szűrése. Az Origo azt firtatta, hogy a Pesti úti idősotthon egyik ápoltjának hozzátartozója szerint november óta nem volt orvos az intézményben: Müller erre csak annyit mondott, hogy még zajlanak a Pesti úti idősotthont érintő vizsgálatok.

Május 4-től megnyitnak a vidéki strandok és fürdők – Müller Cecília szerint nem kell attól tartanunk, hogy ott kapjuk el a betegséget, már ha tartjuk egymástól a kétméteres távolságot: a koronavírust szerinte nem terjeszti az élő víz, a klórozott mesterséges vizek pedig biztosan nem, mert a vírus burkát szétmarja a klór.

Ugyanerről, a strandok helyzetéről kérdezte az Index Kiss Róbert rendőralezredest: hogyan tudja megakadályozni a rendőrség, hogy a korlátozás alatt álló fővárosiak és Pest megyeiek vidékre utazzanak fürdőzni. Ahol kijárási korlátozás van, azt be kell tartani – lényegében ez volt Kiss válasza. A rendőrtiszt hozzátette, a rendőrök továbbra is betartatják vidéken a még érvényben lévő szabályokat, így az 1,5 méteres védőtáv meglétét, és ellenőrzik a vendéglátóhelyeket is, hogy azok – a friss kormányrendeletnek megfelelően – tényleg csak teraszukon fogadjanak vendéget, és ne zárt térben. Kiss elmondta, egy nap alatt 1051 esetben léptek a rendőrök a május 3-án éjfélig életben lévő kijárási korlátozások megszegése miatt, ebből 405 intézkedés figyelmeztetéssel, 376 helyszíni bírsággal, a többi feljelentéssel zárult. 

A sajtótájékoztatón részt vett Gion Gábor pénzügyminisztériumi államtitkár is, aki a kormányzati hitelmoratóriumot méltatta: szerinte az egész éves moratóriummal 3600 milliárd forintnyi likvid tőke marad év végéig a lakosságnál és a vállalatoknál, amit világszerte egyedülállónak nevezett, mondván, a környező országokban csak a bajba jutottak és ők is csak három hónapig élhetnek a lehetőséggel, nálunk viszont mindenki. Bár Gion ezt nem említette, a helyzetet ugyanakkor árnyalja, hogy a végrehajtás alatt álló hiteleket továbbra is vonják az adósoktól. Az államtitkár hozzátette, a vállalati szektor 60 százaléka ettől függetlenül jelenleg is fizeti hiteleit, a lakosságnak pedig 40 százaléka törleszt továbbra is. 

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!