Tízből négy megkérdezett a járvány kezdete óta minden munkanap bejár dolgozni, tízből egy részben otthonról dolgozik, részben bejár dolgozni, tízből kettő „home office” üzemmódban dolgozik, azonban hétből egy (13 százalék) pedig kényszerszabadságon van a rendkívüli helyzet miatt. Minden nyolcadik válaszadó (12 százalék) pedig elveszítette munkahelyét a rendkívüli helyzet következtében – írja a 24.hu.

Minden ötödik érettségizett, közel minden hetedik legfeljebb nyolc általánost végzett, továbbá minden tizedik szakmunkás járt nyilatkozott így – ezt az eredeményt mutatja, a Publicus Intézet a Népszava megbízásából április 14 – 18. között 1005 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatása, amely vizsgálta a koronavírus okozta társadalmi és gazdasági változások hatásait, továbbá az előzetes várakozásokat.

A 2020. márciusi felmérésükhöz viszonyítva jelentősen csökkent azok aránya, akik szerint további korlátozó intézkedésekre lehet számítani. Most a múlt havi eredményeknél jóval kevesebben számítanak kijárási tilalom szigorítására (57-90 százalék), plázák és nagyobb boltok bezárására (48-84 százalék), városok, települések közötti forgalom korlátozására  (47-58 százalék) tömegközlekedés leállítására (30-58 százalék), illetve az idősek kötelező karanténba helyezésére (49-71 százalék).

Tízből kilenc megkérdezett viszont a múlt havi felmérésünkhöz hasonlóan továbbra is úgy látja, hogy súlyosak lesznek a koronavírus és az óvintézkedések által okozott gazdasági károk Magyarország számára.

Főleg a nyugdíjasok és az egyéb inaktívak gondolják úgy, hogy még meg kell próbálni megakadályozni a vírus terjedését még akkor is, ha ez nagyon sok kellemetlenséget okoz. A tanulók, a vállalkozók, és az alkalmazottak közel harmada szerint egyelőre mindent meg kell tenni, hogy ne terjedhessen tovább, de van egy olyan pont, amikor már nem érdemes védekezni ellene.

Az alkalmazottak és a diákok látják leginkább úgy, hogy az okoz nagyobb társadalmi kárt, hogy a leálló gazdaságban sok cég tönkremegy, és sok ember kerül nehéz helyzetbe. A nyugdíjasok több mint fele szerint azonban a járvány okán az okoz nagyobb társadalmi kárt, hogy sok ember súlyosan megbetegszik és meghal a járványban.

A részletes elemzés, pontos számok a blogbejegyzésben olvashatók.

Forrás: 24.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!