Miután szerdán este Orbán Viktor bejelentette a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozás szabályainak lazítását, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón további részletek árult el a védekezés további menetéről és a korlátok fokozatos feloldásáról. A Mérce írása.

A miniszterelnök szerda este az alábbiakat jelentette be:

  • május 4-től Budapesten és környékén a kijárási korlátozás továbbra is életben marad
  • vidéken a korlátozás helyébe más intézkedések lépnek: az üzletek kinyithatnak időkorlátok nélkül , az éttermek, kávézók és teraszai és kerthelyiségei is megnyithatnak, illetve szabadtéri strandokat is lehet látogatni a védőtávolság betartása mellett
  • a másfél méteres távolság tartása és az arc eltakarása az üzletekben és a tömegközlekedésen továbbra is kötelező lesz
  • a 65 év felettiekre vonatkozó intézkedések -így a bevásárlási idősáv is – továbbra is érvényben maradnak
  • péntektől a virágüzletek korlátanul nyitva lehetnek az anyák napja miatt

A kormány tegnapi ülésén részletesen megtárgyalta az elmúlt 50 nap tanulságait, és megállapították, hogy a védekezés első szakasza, amelynek célja az egészségyügyi ellátórendszer kapacitásának növelése volt, lezárult – kezdte mondandóját Gulyás. Az első szakaszban tett kormányzati lépések a miniszter szerint azt voltak hivatottak garantálni, hogy a tömeges megbetegedések kezelésére felkészüljön az egészségügy.

A védekezéshez kucslfontosságú lélegeztetőgép-állomány tekintétben Magyarország a legjobban felkészült országok közé tartozik, bár még mindig érkeznek további lélegeztetőgép-szállítmányok az országba – tette hozzá Gulyás.

A fertőzés területi különbségeinek tekintetbe vételével hozták meg a részleges lazítási intézkedéseket a miniszter szerint. A Budapest – vidék különbségtételt Gulyás szerint az is indokolja, hogy az összes haláleset 70 százaléka és a regisztrált fertőzöttek fetőzöttek 70 százaléka is a fővárosban van.

A kormányinfón arról is beszámoltak, hogy négy orvosi egyetem összefogásában olyan reprezentatív tesztelés kezdődik, amely azt mutathatja meg, hogy az ország hány százeléka lehet túl tüntetmenetesen a megbetegedésen.

A miniszter azt is elárulta, hogy májusban biztosan fennmarad a digitális oktatási rend, júniusra a kormány még nem hozott döntést, május végén vizsgálják felül a jelenlegi állapotot.

Marad az ingyenes parkolás is az egész országban, a kormány szerint bevált az intézkedés, mert lehetővé teszi, hogy aki teheti, ne a tömegközlekedést vegye igénybe.

A rendezvénykorlátok továbbra is érvényben maradnak augusztus 15-éig: 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani. Engedélyezik viszont a profi, tömeg- és amatőr sportban a zártkörű edzéseket és sporteseményeket. Esküvők és szentmisék is tarthatók a védőtávolság betartásával.

A magánegészségügyben a korlátozásokat fel fogják oldani május 4-től, a közegészségügyben ez négy lépésben fog megtörténni, ennek a részleteit a hamarosan megjelenő rendeletekben teszik közzé.
Hétfőtől az adatközlés is változik: a megbetegedésekre és a halálozásokra vonatkozó adatokat külön is közlik Budapestre és azokra a járásokra, ahol a kijárási korlátozások életben maradtak, illetve az ország többi területére. Gulyás szerint így látható lesz az, hogy az intézkedések milyen hatással járnak, és hogy a kijárási korlátozák fenntartása hogyan gátolja a betegség terjedését.

Gulyás szerint a magyar oktatási rendszer felkészült az érettésgi megtartására, biztosítani tudják, hogy a védőtávolság betartása mellett maximum tízen legyenek egy teremben.

Végül a miniszter elmondta: a kormány tegnapi ülésén a közigazgatási engedélyezések is egyszerűsítéséről is döntött: az engedély alapján gyakorlható tevékenységek mostantól bejelentés alapján lehetséges, ha a hatóság nem tiltja meg nyolc napon belül.

A továbbiakban újságírói kérdésekre válaszolva mondta el Gulyás Gergely az alábbiakat.

A védekezés miatti forráselvonások következtében nehéz helyzetbe került  önkormányzatok helyzetét firtató kérdésre azt mondta: a várható recesszió miatt az állami bevételek sokkal nagyobb mérékben fognak elmaradni, mint az önkormányzati bevételek, és az összesen 34 milliárdos gépjárműadóról való lemondás sokkal kisebb egy 1700 milliárdos önkormányzati összeköltségvetésben, mint amekkora visszaesés az állam bevételeit fenyegeti. „A terheket közösen kell vállalni, a járvány megmutatta, hogy jó az összefogás a válság idején azokkal, akik nem pártpolitikai elvek mentén vezetik a településüket”.

Karácsony Gergely forgalomlassító javasaltáról elmondta szerint szerinte „rossz irányba indult” a javaslat, minden kapkodás káros a jelenlegi helyzetben, ha a főpolgármesternek vannak javaslatai a közlekedéssel kapcsolatban, érdemes megkérdezni a fővárosi frakcióvezetőket és társadalmi egyeztetést tartani.

Kövér László szerdán sokat idézett interjúrészletére, amely szerint „az ellenzék nem a nemzet része” és a házelnök „szánalommal tekint azokra a képviselőkre, akiknek a személyi száma 2-essel kezdődik”, Gulyás úgy reagált: Kövér pont, hogy sokszor visszafogottan beszél az ellenzékről ahhoz képest, ahogy az ellenzék beszél a kormányról, jobb lenne a miniszter szerint a „nemzeti egység”.

Rosszul járna az ország, ha egészségügyi szakmai kérdésekben politikai dönés születne – ezt arra a kérdésre válaszolta Gulyás, hogy szükség lesz-e a járvány után önálló Egészségügyi Minisztériumra.

Május 19-én fogja Varga Mihály benyújtani a 2021-es költésgvetést, azonban erről több részletet a miniszter nem árult el, mondván, nagyobb a kockázat a tervezésben, mint olyankor, amikor a gazdaság helyzetét nem befolyásolja egy válság.

Amikor a közoktatásban valahol felvételt hirdetnek, akkor világos feltételeket kell lefeketetni, és az előzetes szempontokkal ellentétes döntést hozni nem ildomos – mondta Gulyás Gergely az Index azon értesülésére reagálva, amely szerint a Klik döntésére több diák is bukja a sikeresnek hitt felvételijét, mert a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ vezetője több intézmény igazgatóját is arra utasította, vágják vissza a létszámot.

A kormány arra készül, hogy ha kisebb késéssel is, de a belföldi turisztikai szezon el fog indulni. A külföldi turisták elmaradásával számolnak, a vendéglátás élénkítésében részt vesz a kormány, erre hozták a szép-kártya rendeleteket. A magyarok külföldi utazásaival kapcsolatban azt mondták, ebben a jelenlegi helyzetben nemzetközi egyeztetés kell, erről a magyar kormány egyedül nem tud dönteni. A kormány arra buzdít, hogy idén mindenki itthon töltse a nyaralását, ezzel támogathatjuk a magyar vendéglátósokat is.

A tesztelés módját az Egészségügyi Világszervezet protokollja alapján alakították ki – válaszolta a 444.hu kérdésére Gulyás. Mára jelentős tartaléka van Magyarországnak tesztekből, ezért semmilyen akadálya nincs, hogy valakit akár háromszor, vagy négyszer teszteljenek. Erről azonban mindig az orvosok döntenek.

A kormány tegnap arról is döntött, hogy felgyorsítja az egészségügyi dolgozók tesztelését, az idősotthonok dolgozóit, valamint az összes kórházban fekvő beteget is tesztelni fogják.

A már létező, Start-munkaporgram nevű közmunkapogrammal kapcsolatban Gulyás elmondta: jelenleg 83 ezren vesznek részt benne, de ez a szám a válság miatt nőni fog. A kormány bízik abban, hogy minél többen találnak munkahelyet a munkaerőpiacon, de a közmunkaprogram bővíthető, és „bizonytotta már”, hogy 230 ezer emberrel is sikeresen tud működni.

„Tervezünk átképzéseket, oktatási programokat, szükség esetén a közmunkaporgram bővítését” – így felelt Gulyás a Hír Tv kérdésére, amely arra volt kíváncsi, hogy hogyan lesz három hónap múlva mindenkinek munkája, mint ahogyan azt a miniszterelnök hétfőn a Parlamentben ígérte.

A dolgozói több mint felét elbocsátó, Mészáros Lőrinc cégéhez tartozó Hunguest Hotel ügyével kapcsoaltban Gulyás úgy fogalmazott:

„Ebben a hírben sajnos semmi rendkívüli nincs, vannak cégek, ahol sokkal nagyobb arányú leépítések.”

Majd hozzátette, hogy a kérdést feltevő RTL Klubnak „nyilván nem szimpatikus a tulajdonos.”

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!