Nagyon sok diák veszítette el munkáját, miután gyakorlatilag az összes, őket potenciálisan foglalkoztató hely bezárt. Az egyik iskolaszövetkezet azt mondta, rossz és rosszabb forgatókönyvekkel számolnak – írja a HVG.

Egyik napról a másikra azzal hívott a cég, hogy már csak a holmimért menjek be és majd intézzük a papírmunkát, ugyanis nem engedheti meg magának a fizetésem

- mesélte a hvg.hu-nak az egyetemista Lilla, aki grafikusként dolgozott. Most tanácstalan, nem tudja, így miből fizeti az albérletét és a tandíját. Tudomása szerint nem csak ő járt így: ugyanattól a cégtől másik négy diákmunkást is elküldtek.

Sok diák kerülhetett nehéz helyzetbe: a veszélyhelyzet miatt gyakorlatilag az összes, potenciálisan őket foglalkoztató hely bezárt: most senki sem keres baristát, a moziba jegyszedőt, a gyorsétterembe plusz embert, de adminisztratív munkát hirdető céget is alig találni.

A Márton Áron Iskolaszövetkezet (MADS) igazgatósági tagja, Virág Viktor azt mondta, a turizmussal, vendéglátással és rendezvényszervezéssel kapcsolatos munkák - értelemszerűen - nullára csökkentek, de jelenősen megcsappant a logisztikában és adminisztrációban dolgozó diákok száma is. Tapasztalata szerint ugyanis a munkaadók kockázatosnak tartják, hogy dolgozó BKV-val menjen be, vagy egyszerűen nem tudták home officeba átszervezni az adminisztratív tevékénységüket. A diákok legnagyobb eséllyel most élelmiszerboltokban tudnak elhelyezkedni.

Vagy még ott sem: a Fürge Diák Iskolaszövetkezet kommunikációs igazgatója, Simon Balázs lapunknak azt mondta, a veszélyhelyzet bejelentését követő 2-3 hétben abban a szektorban megnövekedett igény volt a diákmunkásokra, azonban már ez is stagnál.

(Ráadásul a különadó miatt a Spar például elküldte a frissen felvett dolgozóit is - a szerk.) Simon szerint több helyen az idősebb korosztályt pótolták volna diákokkal, de a tapasztalat hiánya miatt nem minden partnercégük lépte ezt meg.

A kialakult helyzet súlyosságát számokkal is érzékeltették: az áprilisban kifizetett bértömeg mindkét szervezetnél megfeleződhet a tavalyihoz képest. Komoly kérdés, hogy mi lesz a nyári diákmunkákkal. Senki sem tudja, meddig tart a járvány, a szövetkezetek ezért több forgatókönyvet is felvázoltak. "Van rossz és rosszabb forgatókönyvünk is" - mondja Virág, aki abban bízik, júniusban lecseng a járvány, és júliusban már legalább a tavalyi létszámban közvetíthetnek diákmunkásokat a partnercégek részére.

Noha az eddigi nyilatkozatok alapján jövő héttől enyhít a korlátozó intézkedéseken a kormány - az éttermek, kávézók, szállodák szigorú szabályok mellett újranyithatnak -, sok diák saját és családja egészsége miatt vacillál. Ezt mondja Martin is:

kellene a pénz, de nem minden áron.

Martin évek óta pincérként dolgozik egy balatoni szállodánál, de kérdés, oda vissza tud-e menni, ha mégis dolgozna. A tulajdonos ugyanis már felhívta, hogy nem tudja, idén szüksége lesz-e rá, illetve ki tudja-e egyáltalán fizetni.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!