A héten jelentek meg a bértámogatás módosított szabályai, ezzel kapcsolatban lapunk arról érdeklődött a Kormányinfón, várhatóak-e további változtatások – írja az mfor.hu.

 Ahogy arról lapunk és részletesen beszámolt, több ponton is módosított a kormány a csökkentett munkaidős bértámogatás szabályain, annak első verzióját ugyanis több ponton érte kritika. A héten azonban meghallgatva az érdekképviseletek és a vállalkozások felvetéseit, módosításokat eszközölt a kormány. Lapunk arra volt kíváncsi, a bértámogatás mostani formáját már véglegesnek tekinti-e a kormány, vagy várhatóak-e további változások, például az átvállalt bér mértékét illetően. 

 Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, azért is változtattak a rendszeren, mert konzultáltak azokkal a vállalkozásokkal, amelyek ezzel a támogatási formával élni tudnak. "Az ugyanakkor jelentős lépés, hogy a kormány a bérköltségből több mint 100 ezer forintot át tud vállalni munkavállalónként" - rögzítette a miniszter. 

Gulyás Gergely ugyanakkor hozzátette: 

Ha szükséges lesz, akkor várható változás, de az a mérték, ami egy munkavállaló esetén több mint 100 ezer forint támogatást tesz lehetővé, egy jó eszköz arra, hogy ne a munkanélküliséggel járó szociális támogatásokra kelljen költeni, hanem a munkahelyek megmaradásához járuljunk ezzel hozzá. 

A kormány a jelek szerint tehát a munkaalapú gazdaság szempontjait szem előtt tartva mérlegelte a várható helyzetet, és úgy döntött, amit potenciális elköltenének munkanélkülis segélyre, azt bértámogatásra fordítják. Így nem kényszerül az Orbán-kormány ideológiájába nem illő segélyek osztogatására, a rendszerének válsághoz való igazítására. A bértámogatások mértékét illetően a költségvetési hatások nem lesznek sokkal nagyobbak, mintha segélyeket osztanának. A miniszter válasza ugyanakkor azt is sugallja, hogy a bértámogatás mostani mértékén nem kívánnak változtatni, az ugyanis sokkal jelentősebb költségvetési forrást igényelne. 

 

Kíváncsiak lettünk volna még arra is, hogy milyen intézkedések kerülhetnek be majd a harmadik gazdaságmentő csomagba. Gulyás Gergely azonban közölte: ha megszületnek a döntések, arról tájékoztatást fognak adni, ezeket azonban nagyban befolyásolja a jövő heti kormányülésen tárgyalandó kilábalási menetrend lépései és azok ütemezése is. 

 

Forrás: mfor.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!