Fontos megállapodás született a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary és a VASAS, valamint az MTSZSZ szakszervezetek között annak érdekében, hogy a kecskeméti Mercedes-gyár mintegy 4 400 dolgozójának munkahelye és bére hosszútávon biztosított legyen – írja a Portfolio

 A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. célja továbbra is az, hogy a dolgozók munkahelyét és bérét lehetőleg hosszútávon biztosítani tudja. Emiatt különösen nagy a jelentősége annak, hogy sikerült a VASAS és az MTSZSZ szakszervezetekkel közös megoldást találni – írta a vállalat közleményében.

A tájékoztatás szerint a VASAS és az MTSZSZ szakszervezetekkel kidolgozott megegyezés a Vakáció Juttatás egyszeri csökkentését foglalja magában, a bérezési csoporttól függő mértékben. Ezenkívül abban is megállapodtak a felek, hogy április hónapra, a gyártás leállásának időszakára az úgynevezett jelenléti bónusz nem kerül kifizetésre.

Ezeknek a lépéseknek köszönhetően a kecskeméti Mercedes-gyár minden munkatársának alapbérét, valamint a 2018 végén kötött bérmegállapodás további elemeit – az ideiglenesen bevezetett egy- illetve kétműszakos gyártás ellenére – sikerült a gyár újraindítását követően is változatlanul megőrizni. A munkaidőszámla a jelenleg alkalmazott munkaidőkeretben április 30-ával lezárul, és a megállapodás értelmében május 1-től egy új, 12 hónapos munkaidőkeret indul – írták.

Felhívták a figyelmet továbbá arra, hogy a kecskeméti gyár 2020. április 28-tól fokozatosan indítja újra termelését. A fokozatos gyártásindítás alatt először egyműszakos munkarendben történik majd a munkavégzés. A felfutást ezt követően rugalmasan alakítják majd, így biztosítva a gyors reagálás képességét.

Kiemelték, hogy a gyártás újraindításánál szigorú, minden munkatársra érvényes higiéniai és egészségvédelmi intézkedések kerülnek bevezetésre, a munkatársak védelme és a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében. A vállalatvezetés folyamatosan figyelemmel kíséri az aktuális helyzetet és szükség esetén további intézkedéseket hoz.

Forrás: Portfolio

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!