Több mezőgazdasági ágazatban az elmúlt években a környező országokból érkező vendégmunkások végezték az idénymunkákat. Őket most pótolni kell. Az Agrárminisztérium Munkaszüret néven álláslehetőségeket kínáló internetes oldalt indított, hogy összekösse a vállalkozásokat a potenciális munkavállalókkal.

 Az emberek egészségének védelme a legfontosabb. Ezt szolgálja a határok lezárása is, ami kezdetben kisebb-nagyobb gondot okozott az áruszállításban. Hazánkban főleg az olasz exportra termelő ágazatokat érintette az intézkedés, például, a nyers tej egy ideig nem jutott ki az országból, Magyarországon kellett raktározni, feldolgozni.

Raktár-, illetve hűtőházi kapacitáshiánnyal küzd Magyarország

Nagy István agrárminiszter az M1 Magyar gazda cím műsorában elmondta, a koronavírus-járvány okozta helyzet okán világossá vált, hogy még mindig raktározási, illetve hűtőházi kapacitáshiánnyal küzd Magyarország. Emellett a tejfeldolgozásnál nincsen elég tejporító, a sajtkészítési, sajtgyártási lehetőségek is hiányosak. Éppen ezért ezeken a területeken  komoly iparpolitikai döntéseket kell hozni.

Új piacot találtak a juhágazat számára

Az áruszállítással kapcsolatos kihívások a juhágazatban is gondot okoztak, hiszen a szektor bevételeinek jelentős része az Olaszországba exportált húsvéti bárányhúsból származik.

A húsvéti bárány exportjában fennakadások voltak, hogy „mi lesz azzal a kétszázötvenezer báránnyal, ami megszorulhat Magyarországon. Elkezdtünk dolgozni azon, hogy alternatív szállítmányozási útvonalakat, piacokat keressünk. Szerencsére

Líbia, Izrael és Szaúd-Arábia fölszívta azokat a megmaradt tételeket,

amelyek miatt aggódnunk kellett volna” – mondta Nagy István agrárminiszter.

A következő néhány hónap legfontosabb feladata a munkaerő biztosítása

Az élelmiszer-ellátás mellett a következő néhány hónap legfontosabb feladata a munkaerő biztosítása. Több mezőgazdasági ágazatban az elmúlt években a környező országokból érkező vendégmunkások végezték az idénymunkákat. Őket most pótolni kell.

Az Agrárminisztérium

Munkaszüret néven álláslehetőségeket kínáló internetes oldalt indított,

hogy összekösse a vállalkozásokat a potenciális munkavállalókkal. A szaktárca operatív bizottsági testületeket is létrehozott az egyes ágazatokban jelentkező gondok összegyűjtésére.

Nagy István elmondta, a válsághelyzet idején felmerülő napi problémák adják majd a későbbi döntések alapját, mivel békeidőben nem lehetséges lemodellezni, végiggondolni mindazokat a problémákat, amelyek válsághelyzetben kialakulnak.

A szaktárca a következő uniós ciklus támogatásaihoz már korábban elkezdte felmérni az egyes ágazatok igényeit. A most összegyűjtött tapasztalatok ezt a felmérést egészítik ki.

Nagy István közölte, a kormány szépen halad a gazdaságélénkítési csomag megalkotásában, így

az újraindításnál az agár- és élelmiszeripar is a nyertesek közé tartozhat majd.

Az agrárium szerepe kiemelten fontos, hiszen a gazdák gondoskodnak arról, hogy a járvány idején is legyen élelmiszer a magyar családok asztalán.

Forrás: Híradó

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!