Most nullázza le a kormány az elmúlt 200 év munkaügyi vívmányait - áll a Magyar Szakszervezeti Szövetség közleményében. Székely Tamás alelnök az ATV Start című műsorában arról beszélt, hogy akár évekre is magához láncolhatja a munkáltató a munkavállót az új rendelkezésekkel.

 A kormány döntött a munkaidőkeretek módosításáról: a munkáltató mostantól 24 havi munkaidőkeretet hirdethet ki egyoldalúan, a most pihenőidőre küldött munkavállalók pedig 24 hónapig kötelezhetők a kimaradt munka pótlására.

A szakszervezetek szerint a munkáltató elrendelheti havi összesen 1 pihenőnap kiadását, heti 60 órás munkavégzést, mindezt túlórapótlék nélkül. A dolgozót az intézkedés röghöz köti, addig nem mehet el a cégtől, amíg nem rója le a tartozását.

Székely Tamás szerint ez egy kicsinyes bosszú a kormány részéről, amit a korábbi rabszolgatörvény miatti tiltakozásnak tud be. Hangsúlyozza, hogy a 24 hónapos keret szembe megy az uniós szabályokkal is.

A szakszervezet részéről is volt javaslat a munkaidőkeret alkalmazására, de december 31-ig, belátható időre terjedt volna ki, és a munkavállaló és a munkáltató kompromisszumos megállapodást kötött volna.

A munkáltatónak ebben semmilyen kockázata nincsen. Arra a kérdésre, hogy ezek az intézkedések visszafoghatják-e az elbocsátásokat, Székely azt válaszolta, hogy azok ennek ellenére meg fognak történni, ha a munkáltató nem látja biztosítottnak a rendelést.

Szerinte inkább a rövidített munkaidőkeret lett volna segítség. Vannak olyan helyek, ahol a szakszervezetek már megállapodtak, a kormányrendeleteket ezeket is felülírta. A kormányrendeletet a veszélyhelyzet kihirdetésétől számítva lehet fixen 24 hónapig lehet alkalmazni.

Székely kifejezte, hogy el fogják vinni a jogszabályt az Európai Unió elé, úgy véli, kötelezettségszegési eljárás lesz az eredménye.

Szerinte a kormány tevékenysége cinikus, nem veszi figyelembe a többlet terheket, amik a munkavállalókra hárulnak.

Forrás: ATV

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!