Bár a hazai fodrászatok és kozmetikai szalonok 70-80 százaléka bezárt a koronavírus-járvány miatt, miután a szombattól hatályos kijárási korlátozás a kivételek között nevesítette ezeket a szolgáltatásokat, áprilisban számos üzlet tervezi, hogy újra kinyit – erről is beszélt a Világgazdaságnak a Magyar Fodrász Kozmetikus Közhasznú Egyesület (MFKKE) elnöke, Hajas László mesterfodrász. Becslése szerint a magyarországi piacon tízezernél több szalon (beleértve a fodrászatokat, a manikűrösöket, a sminkeseket és a masszőröket) működhet, ezekben mintegy harmincezren dolgozhatnak. Azok az üzletek, amelyek ismét fogadnak majd vendégeket, szigorításokat vezetnek be: a munkatársaknak csak egy része – leginkább a fiatalabb kollégák, akikre kevésbé veszélyes a vírus – tartózkodhat egyszerre a helyiségekben, többméteres távolságra egymástól, és fokozott fertőtlenítésre is készülnek.

Az MFKKE elnöke elmondta, hogy az újranyitások legfőbb oka a bevételkiesés csökkentése, mivel az alkalmazotti státuszban foglalkoztatottak után, illetve egyéni vállalkozóként változatlanul kell a közterheket fizetni.
Nekem például csaknem hetven alkalmazottam van, ami havi 7,5 millió forint járulékot jelent.

Jelenleg szerinte három út van, ebből kettő járható: ha a munkáltató egy órára jelenti be a dolgozókat, vagy ha fizetés nélküli szabadságot rendel el. A harmadik a munkaszerződés felmondása közös megegyezéssel, ami viszont tömeges munkanélküliséghez vezet.

A szépségiparban dolgozók 70 százaléka a kata szerint adózik. Számukra nagy könnyebbség, hogy az állam átmenetileg elengedte ennek a fix összegét, de a többieknek nem jutott ebből a segítségből.

Forrás: Világgazdaság

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!