A jelenlegi könyvesbolti bezárások miatt a könyvipar húszezer körüli munkavállalójának élete pillanatok alatt megváltozott – hangsúlyozzák – írja a Népszava.

Magyarországon a könyvkiadás- és kereskedelem és a hozzáfűződő egyéb tevékenységegyüttes a nemzeti kreatív ipar egyik legjelentősebb zászlóshajója. A szakma által kitermelt áru, a könyv eszmei értéke messze meghaladja a pénzben kifejezhető értékét. Így is, a közoktatási tankönyvek nélkül 50 milliárd forint évi könyvforgalmat realizál. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének 128 tagvállalata van – tagjai között tudja a kiadás, kereskedelem jelentős szereplőit és két nagy nyomdát is.  Könyvkiadóink a megjelenő könyvek mintegy 85-90 százalékát állítják elő. A szakmát érintő 2008-as gazdasági válságból és néhány nagy cég csődje miatt éppen feltápászkodóban volt, amikor lecsapott a járvány

– áll a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) Demeter Szilárd, a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztosnak, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárnak, és Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárcanélküli miniszternek írott, a kormányzati gazdasági intézkedési csomag tartalmára vonatkozó levelében, amelyet a Népszavához is eljuttattak.

Beszámolnak arról, hogy a jelenlegi könyvesbolti bezárások miatt a könyvipar húszezer körüli munkavállalójának élete pillanatok alatt megváltozott, ezért az alábbi – a munkaadókat, vállalkozásokat, munkavállalókat érintő – intézkedéseket kérik: az év végéig a közterhek, adók fizetésének felfüggesztését, a nettó minimálbér biztosítását valamennyi alkalmazott munkavállaló részére, valamint ugyanennyi támogatást a katás, ekhós formában dolgozó munkavállalóknak.

Szintén kérelmezik a veszélyhelyzet végéig a munkaadó vállalkozások kiesett árbevételének kompenzálását (legalább az egyéb rezsiköltségek fedezésére elegendő mértékben).

A leírtak szerint a bevételkiesés felmérése már zajlik, várhatóan az árbevétel negyven-kilencven százalékos csökkenése várható.

Ennek mérséklésére kiemelt mértékű gazdasági mentőöv – beleértve vissza nem térítendő támogatást is – összeállítását kérik a könyvszakmában legalább öt éve működő mikrovállalkozások részére. „Az újrakezdéshez jó hitelekre lesz szükség, illetve a meglévő hitelek „átprogramozására”; állami garanciavállalás, 3-5-7 éves futamidő, kamatmentesség, az első évben törlesztési moratórium, forgóeszköz, működési költségek kiegészítése, fejlesztés egyaránt legyen a felhasználási célok között. Az e-könyvek áfáját csökkentsék 5%-ra, ezt szinte folyamatosan kértük az elmúlt években.

A veszélyhelyzet a digitálisan hozzáférhető tartalmakat értelemszerűen felértékeli.

Európában az utolsók között kaphatna az e-könyv a papírkönyvével azonos mértékű áfát” – szerepel a benyújtott pontok sorában. A levélben szerepel, hogy az állam vásároljon a könyvkiadóktól közvetlenül az általuk felkínált könyvekből ötven százalékos engedménnyel közművelődési hasznosításra, köz- és iskolai könyvtárak, rászoruló családok részére 1 milliárd forint keretösszeg erejéig. (A már folyamatban lévő akcióról lapunk március 20-i számában is beszámoltunk.) Kéréseik között áll továbbá, hogy a pedagógusok, diákok kaphassanak könyvvásárlási kedvezményt, bővítsék a nyílt könyvkiadási pályázati lehetőségeket, és jelentős mértékben emeljék a pályázható támogatás összegét (pl. NKA), valamint, hogy vonják be az egyesülést a döntéselőkészítési fázisban a szakmát érintő tervezett intézkedések kidolgozásába. 

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!