A járvány egyre erőteljesebben érezteti gazdasági hatását: likviditási tartalék hiányában számos vállalkozás kénytelen szüneteltetni tevékenységét vagy véglegesen bezárni kapuit. Ez az egyéni vállalkozók, a kisvállalkozó cégek mellett egyre inkább érinti a nagyobb gazdasági társaságokat is. Milyen teendők vannak és milyen munkajogi következményekkel kell számolni? Mi lesz a munkavállalókkal? Az Adózóna írása.

Megszűnő gazdasági társaság: felszámolás, végelszámolás

A munkavállalók jogi sorsa egyező. Ha a munkáltató jelentős tartozást halmozott fel, és azt ezentúl még inkább nem tudja törleszteni, a fizetésképtelen helyzetre figyelemmel felszámolási eljárással kerül megszüntetésre. Amennyiben anyagi követelése ugyan senkinek nincs a cég felé, de már nem kíván a továbbiakban működni, és örül, ha a munkavállalók részére ki tudja fizetni a járandóságokat, abban az esetben végelszámolással szűnik meg. A felszámolással és a végelszámolással a munkáltató jogutód nélkül szűnik meg: ekkor a munkaviszonyok is megszűnnek azzal a nappal, amikor a cégbíróság a gazdaság társaságokat a cégjegyzékből jogerősen törli. A különbség az, hogy míg végelszámolásnál a munkavállalók hozzá fognak jutni járandóságaikhoz, addig fizetésképtelenség esetén az utcára került munkavállalók vagyon hiányában a Bérgarancia Alapban bízhatnak. Ez azonban nem mindenre elég.

A munkáltató jogutód nélküli megszűnése a munkaviszony automatikus megszűnését eredményezi: ilyen esetben sem a munkáltató, sem a munkavállaló részéről nincs szükség további intézkedésre, jognyilatkozatra.

Általában véve az a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) külön tájékoztatási kötelezettséget nem ír elő a munkáltató számára, azonban az levezethető az alapelvekből. Jelen járványhelyzetben mindez fokozottan érvényesül: az egyébként is nehéz helyzetben lévő munkavállalókat folyamatosan tájékoztatni kell.

Mivel a munkaviszonyt nem megszünteti a munkáltató, hanem az megszűnik, nem érvényesülnek a felmondási tilalmak. Az egyébként felmondási tilalom alatt álló munkavállaló munkaviszonya is megszűnik a cég megszűnésével. Azaz a várandósság, a szülési szabadság, a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság, a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés, valamint a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelése sem befolyásolja a munkaviszony megszűnésének tényét, az érintett munkavállalók munkaviszonya megszűnik, tekintet nélkül a felmondási tilalomra.

Mi történik a hosszadalmas cégbírósági eljárás tartama alatt a munkaviszonyokkal? 

Míg a munkáltató eleget tud tenni a foglalkoztatási kötelezettségének, addig értelemszerűen él ezen lehetőségével. Ezt követően, mivel már nem cél a munkavállalók megtartása és a tevékenység folytatása, annak tartama alatt is megszüntethető a munkaviszony felmondással, közös megegyezéssel, de akár azonnali hatályú felmondással is. A felmondást az általános szabályoknak megfelelően írásba kell foglalni és kötelező indokolni. Ennek oka ilyen esetekben jellemzően a létszámcsökkentés, a munkakör megszűnése. Arra azonban ügyelni kell, hogy ilyen esetben már érvényesül a felmondási tilalom, ami azt jelenti, hogy pl. az éppen a gyermeke gondozása céljából fizetés nélküli szabadságon lévő kismama munkaviszonya nem szüntethető meg. Azt is meg kell vizsgálni, hogy nem minősül-e csoportos létszámcsökkentésnek a munkáltató intézkedése, ugyanis ebben az esetben számos követelménynek köteles eleget tenni a felmondás közlését megelőzően (előzetes tájékoztatás átadása a dolgozók részére, tárgyalás az üzemi tanáccsal, az állami foglalkoztatási szerv tájékoztatása).

Forrás: adozona.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!