Rendeletben kötelezte a kormány az önkormányzatokat a 70 évnél idősebbek és a kötelező karanténba zártak ellátására, Ferencvárosban a felszabaduló önkormányzati dolgozókkal oldanák meg a feladatot. Beszéltünk olyannal, aki nem örül ennek – írja a HVG.

Múlt szerdán bezárták az óvodákat, a mienk nem tart ügyeletet. Miután nem tudjuk a munkánkat végezni, gyakorlatilag közmunkára kell mennünk

- panaszkodott egy IX. kerületben dolgozó, neve elhallgatását kérő óvónő a hvg.hu-nak. Négy feladat közül választhatnak:

  • bevásárolnak vagy ételt vihetnek idős embereknek,
  • utcát fertőtleníthetnek permetezéssel,
  • tájékoztató szórólapokat, plakátokat helyezhetnek ki közterületeken és lakóházakban,
  • egészségügyi maszkokat varrhatnak.
A hétfőn kapott tájékoztatás szerint várhatóan 44 munkanapra kell másik feladatot választaniuk, ez idő alatt a korábbi fizetésük jár nekik.

Aki egyiket sem szeretné, elmehet szabadságra (amit időarányosan vehet ki), vagy kérhet fizetés nélküli szabadságot is. Mindkettőt a munkáltató engedélyezi. A hvg.hu-nak nyilatkozó óvónő megalázónak érzi a helyzetet, szíve szerint egyiket sem választaná - vagy, ha nagyon muszáj, maszkot varrna, ha adnak hozzá varrógépet -, szabadságot pedig azért nem venne ki, mert akkor nem marad semmi nyárra.

Baranyi Krisztina polgármester megerősítette, hogy a veszélyhelyzet miatt munka nélkül maradt önkormányzati dolgozók más, a cikkben felsorolt négy feladat egyikét választhatják, de hangsúlyozta, hogy a gyerekére vigyázó, a krónikus beteg illetve 60 évnél idősebb emberek otthon maradhatnak, nekik kifizetik így is az alapbérüket.

A többieknek viszont választaniuk kell. Azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy az önkormányzatnál illetve a költségvetési szerveknél, cégeknél dolgozók közül hány embert lehet átcsoportosítani más munkára.

Egy kormányzati rendelettel kötelező önkormányzati feladatként megkaptuk a 70 éven felüliek és a hatóságilag karanténba rendeltek ellátását. A kerületben 8 ezer 70 évnél idősebb ember él, és egyre többen vannak hatósági karanténban

- vázolja a helyzetet Baranyi, aki arra számít, több ezer idős ember jelentkezik majd náluk segítséget kérve. Erre viszont nincs kapacitásuk.

Eddig a szociális iroda végezte az idősgondozást, 16 dolgozó 170 ember ellátását tudta megoldani. Most viszont a legoptimistább becslés szerint is lesz 4 ezer ember.

Már elkezdtek önkénteseket toborozni (eddig 200-an jelentkeztek), illetve az átirányítható dolgozók számát felmérni. A polgármester azt mondta, az óvodabezárás miatt munka nélkül maradtakra elsősorban az idősek gondozásában számít, hiszen viszonylag közel áll egymáshoz a két szakma. Senkit nem akar elküldeni, azt szeretné, ha a dolgozók továbbra is biztos, állandó jövedelemhez jutnának - csak más munkával. A Munka törvénykönyve ugyanis nem változott: ha nincs munkavégzés, nem jár bér sem - hívta fel a figyelmet a polgármester.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!