Harmincezer vállalkozás likviditási tartalékát vizsgálták meg, ez alapján a kisvállalkozások lehetnek a legnagyobb veszélyben – írja a 168 óra.

A cégek negyedének alig egy hónapra elegendő likviditási tartaléka van a bérköltségek kifizetésére, további 43 százalékuknál pedig csak három hónapra elegendő ez

– derül ki a Via Credit 30 ezer vállalkozást vizsgáló elemzéséből, amelyet a Portfolio idézett.

Ez csupán egy elméleti érték, mert nem feltételezhető, hogy a cégeknek ne lenne egyéb felvetődő kiadása és bevétele, hitelkerete – tették hozzá az elemzés írói.

A kisvállalatok fele négy havi tartalékkal rendelkezik, de negyedüknek már nincs, csak 40 napra tartaléka. A közepes méretű cégek ezekben a mutatókban egy kicsivel rosszabbul állnak, mint a kisvállalatok, de profibb a menedzsmentjük, hitelképesebb mutatókkal rendelkeznek, illetve valószínűleg diverzifikált az ügyfélkörük, így a működési kockázatuk alacsonyabb.

A nagyvállalatok több mint fele papíron nem rendelkezik három havi tartalékkal,

jelentős részük multinacionális vállalat, ahol a működésre az a jellemző, hogy az anyavállalat pont annyi pénzt tart a számlán, amennyi szükséges. Természetesen a multinacionális vállalatoknál az anyavállalat bármikor tud pénzt elhelyezni, ahogyan egy állami cégnél sem a bankszámlán lévő pillanatnyi egyenleg alapján hozna bárki döntést.

Forrás: 168 óra

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!