Februárban érdemben emelkedett az új álláskeresők száma Magyarországon az NFSZ adatai alapján. A következő hónapok még kedvezőtlenebb adatokat hozhatnak.

 Februárban összesen 51 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét az illetékes járási vagy kerületi hivatalnál

– derült ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgált (NFSZ) adataiból. Közülük az első alkalommal regisztrálók aránya 11%-ot tett ki. Az NFSZ adatai szerint az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 10%-kal nőtt, és ez arra utal, hogy a hazai munkaerőpiac gyengélkedni kezdett.

Úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány már februárban is elkezdte éreztetni hatását, a következő hónapokban pedig garantáltan még kedvezőtlenebbé fordul a helyzet.

Az már látható, hogy a turizmusban komoly problémák vannak, és az előzetes adatok már az iparban is lassulást jeleznek. Februárban a feldolgozóipar növekedése leállt, miközben a foglalkoztatási alindex 50 pont alá süllyedt, ami azt jelzi, hogy a korábbinál alacsonyabb létszámmal terveznek a vállalatok.

Az MKIK felmérése szerint a vállalatok döntő többsége kedvezőtlennek ítéli meg a vállalat kilátásait a koronavírus miatt, a negatív hatások heteken belül jelentkezni fognak a legtöbb válaszadó szerint, negyedük szerint már most zavarok vannak a működésben.

A Portfolio napokban megjelent elemzése szerint kényszerszabadságok és leépítések ugyanis a következő időszakban sajnos elkerülhetetlenek, a kérdés csakis a mérték. A munkanélküliek száma könnyen százezres nagyságrendben emelkedhet a következő hónapokban, amivel megduplázódhat a jelenlegi, 3,5%-os munkanélküliségi ráta. A helyzeten az javíthat, ha a magyar kormány gyorsan a vállalkozások segítségére siet, mérsékli a terheiket, és így igyekszik megvédeni a termelőkapacitásokat/munkahelyeket, hogy a koronavírus-járvány után gyors kilábalás vegye kezdetét.

Forrás: Portfolio

 

Munkajogi tanácsadó válaszol

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ