A veszélyhelyzet megszűnéséig tartó, átmeneti intézkedési csomagot dolgoztak ki a szakszervezetek a munkavállalók támogatására, illetve a tömeges munkanélkülvé válás megelőzésére, valamint a gazdasági problémák mérséklése érdekében - írja az Autopro.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) azt kérte a kormánytól, tegye lehetővé, hogy a kiskorú gyerekek szülei közül legalább az egyik - valamint a gyermekét egyedül nevelő szülő - jövedelme megtartása mellett maradhasson otthon, amennyiben nem tudja másként megoldani a felügyeletet.

A munkavállalók számára a szakszervezet azonnali segítséget vár a kormánytól rendkívüli támogatások, segélyek, banki tartozások átütemezése vagy kedvezményes banki hitelek formájában. Kezdeményezték a munkavállalók meglévő hiteleinek, tartozásainak, törlesztőrészleteinek átütemezését, illetve az álláskeresési támogatás felülvizsgálatát, meghosszabbítását és a támogatási összeg emelését.

Kamatmentes hitel az elbocsátott dolgozóknak

A MASZSZ ezen felül arra is javaslatot tett, hogy az elbocsátott dolgozók a háztartásuk ellátására kamatmentes, több éves lejáratú, a bankok által nyújtott hitelt igényelhessenek. A kamatmentes 5 éves lejáratú hitel igénylésének a lehetőségét a szakszervezet szerint a gyermekes családok számára is meg kell teremteni.

A külföldről hazatértekre is felhívták a figyelmet, és azt kérték, hogy az érintettek megélhetési költségeik összegéig a központi költségvetésben elkülönített tartalékból származó, kamatozó hitelt igényelhessenek.

Kiemelték, a veszélyhelyzet megszűnéséig, feltehetően 3-6 hónapig tartó időszakra adó- és járulékkedvezmény bevezetésével kellene segíteni azokat a szervezeteket, amelyek vállalják a munkahelyek változatlan fenntartását. Ugyanakkor megjegyezték, a szakszervezet a teljes vállalati szektorban jelentős járulékcsökkentést tart szükségesnek.

A MASZSZ tisztában vannak azzal, hogy az intézkedések rövid távon a költségvetés számára komoly terhet jelentenek, ám ezek a társadalmi nyugalom, a munkavállalók és családjaik anyagi biztonságának megőrzése érdekében elkerülhetetlenek.

Számos megoldás a fizetés megtartására

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetség (VDSZ) javaslatival a kényszerűségből otthon maradó dolgozók, így az iskolabezárások miatt a gyermekkel otthon maradó szülők és a 60 év feletti termelés kiesés miatt munkával nem rendelkező dolgozók támogatására koncentrált.

Javaslatként vetették fel az érintett csoportok számára a fizetett szabadnap bevezetését, illetve az állásidő átalakítását.

A fizetett szabadnapok alatt a munkavállaló a fizetésének 75 százalékét kapná meg, úgy, hogy, az összeg nem haladhatja meg a bruttó átlagbér 75 százalékát. Az állásidő átalakításával pedig a munkavállalók jogosultak lennének a számított távolléti díjuk 90 százalékára.

A szakszervezet a munkavállalók mellett a munkaadókra is gondolt, azt javasolta a kormánynak, hogy azok a munkáltatók, amelyek élnének a kettő közül valamelyik lehetőséggel, mentesüljenek a szociális hozzájárulási adó alól.

Forrás: Autopro

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!