A hazai turisztikai ágazat csak úgy tud talpra állni a járvány lecsengése után, ha az idegenforgalomban dolgozó vállalkozások nem mennek tönkre és a munkahelyek nem szűnnek meg, ezt segítik a kormány szerdán bejelentett intézkedései - mondta az MTI szerint Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója szerda este.

Januárban még úgy látták, hogy minden idők legjobb éve lesz az idei a turizmusban. Az ágazat 50 nap alatt került teljes mélypontra, és most 400 ezer ember munkája forog veszélyben - mondta Guller Zoltán.

Több kedvezményt is kaptak

A kormánytól mentőövet kapott az ágazat, illetve a munkavállalók azzal, hogy június 30-ig a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik, a munkavállalók járulékát pedig jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken - részletezte a vezérigazgató.

Szintén segíti a túlélést, hogy a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, és a bérleti díjakat sem lehet megemelni, valamint az év végéig felfüggesztik minden magánszemély és vállalkozás szerdáig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét.

A belföldi turizmusban még bíznak

Az MTÜ abban bízik, hogy júliustól a belföldi turizmus újraindulhat, de ez csak akkor sikerülhet, ha nem küldik el a munkavállalókat - véli Guller Zoltán.

A vezérigazgató elmondta, a hét végére vendég hiányában várhatóan bezár a szállodák 75 százaléka, a jövő héten pedig valószínűleg már 95 százalékuk zárva lesz. A turizmusban, illetve a vendéglátóiparban dolgozók mellett nagyon nehéz helyzetbe kerültek a többi között az utazás- és rendezvényszervezésben, a sport és a kulturális szolgáltatások területén, valamint a személyszállításban dolgozó vállalkozások és munkavállalók is.

Turisztikai adót se kell fizetni

Guller Zoltán szerint a vállalkozásokat életben kell tartani az újrakezdésig. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a turisztikai ágazat adta tavaly a bruttó hazai termék (GDP) 13,2 százalékát. Kitért arra, hogy az állam lemond a turizmusfejlesztési hozzájárulás befizetéséről is - írta az MTI.

A kormány fontos lépéseket tett, de a megmaradáshoz a munkaadóknak és a munkavállalóknak is kell áldozatot hozni, elbocsátások helyett közösen kell megoldást találni a további foglalkoztatásra - fogalmazott az MTÜ vezérigazgatója.

Üzenet az önkormányzatoknak

űGuller szerint az önkormányzatoknak is hozzá kell járulniuk az ágazat megtartásához, miután Budapest és a kiemelt turisztikai célpontok jelentős bevételre tettek szert a turizmusból. Ezért a vezérigazgató kéri, hogy az önkormányzatok, különösen a főváros fontolja meg az iparűzési adó elengedését az ágazat szereplői esetében. A lakosság szintén segíthet azzal, ha nem mondják le, hanem későbbre teszik hazai foglalásaikat, illetve házhozszállítást rendelnek az éttermekből.

Az MTÜ vezérigazgatója abban bízik, hogy jövő márciusra elérheti a magyar turizmus a tavaly márciusi szintet. Ezt a közeljövőben két újabb intézkedéscsomag segíti majd - amit azonban nem részletezett at állami turisztikai vezető.

Forrás: napi.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!