A VDSZ javaslata szerint legalább az egyik szülőnek szabadnapokat kellene biztosítani. Erre az időszakra a fizetés 75 százalékét adnák – írja a Népszava.

 A munkáltatók a koronavírusra hivatkozva elbocsátásokat hajtanak végre, és törvényellenesen fizetés nélküli szabadságra küldik a dolgozókat, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) ezért konkrét javaslatokat dolgozott ki – közölte a szakszervezet.

Mint írják: biztosítani kell a 60 év feletti munkavállalók otthonmaradását, és a 14 év alatti gyermek felügyelet nélkül hagyása sem ajánlott. 

Az iskolai látogatási tilalom, valamint a bölcsődék és óvodák bezárása a szülőket kész tények elé állította. Ezért az érintett szülőknek biztosítani kell az otthonmaradást – hangsúlyozzák. Javaslatuk szerint ezért az egyik szülőnek szabadnapokat kellene biztosítani, aki erre az időszakra a fizetése 75 százalékét kapná, az összeg pedig nem haladhatja meg a bruttó átlagbér 75 százalékát. Azok lennének jogosultak rá, akiknek 12 éven aluli gyermeke szerepel egy iskola nyilvántartásában. Fogyatékkal élő gyerekek esetén a korhatár 18 év lenne.

A fizetett szabadságot a felügyeletet vállaló szülőknek vagy gyámnak kellene kérvényeznie a munkaadójánál.

A szülő saját felelősségre megírt nyilatkozatot tenne arra vonatkozólag, hogy a gyerekre kíván felügyelni, és ezt a nyilatkozatot mindkét szülőnek alá kellene írnia – javasolja a szakszervezet. Azoknak a dolgozóknak pedig állásidőt kell fizetni, akikre vonatkozóan karantént rendeltek el, vagy a termeléskiesésből adódóan a munkáltató nem tud munkát biztosítani nekik - akár a veszélyhelyzetre tekintettel rendeletileg, és átmenetileg, Az állásidőszakra vonatkozó juttatás a számított távolléti díj 90 százaléka kell legyen – közölte a VDSZ.

A kormányzatnak és a kormányrendeleteket előkészítő operatív törzsnek azt is javasolják, hogy készüljön rendelet a munkáltatóknak a fenti formában alkalmazott bérjövedelem biztosítása esetén a szocho 100 százalékos elengedéséről.

A VDSZ felhívta a figyelmet, hogy Ausztriában az osztrák kormány, a szakszervezetek és a munkáltatók közösen 400 millió eurós mentőcsomagban állapodtak meg. Ott a kormány három sávban támogatja a részmunkaidőre átállt dolgozók bérét: 80 százalék a nettó kiegészítés, ha a bruttó bér a rövidített munka előtt 2 685 euró volt, 85 százalék, ha a havi bruttó bér a rövidített munka előtt a bruttó bér 1700 – 2685 euró között volt és 90 százalék, ha a rövidített munka előtt a bruttó bér 1 700 euró volt. Más összegekkel, de lépett a román, a német és a francia kormány is – mutatott rá a VDSZ.  

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!