A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) megoldást talált arra, hogy a gyermekes szülő otthon maradhasson addig, amíg az intézmények zárva tartanak, és egyben fizetést is kapjon. Már elkezdték a tárgyalást a cégekkel, viszont kormányzati garancia kellene a munkáltatóknak.

Most otthon marad a gyerekkel, és később ledolgozza

A KASZ azzal a javaslattal fordul a kereskedelem területén működő munkáltatókhoz, hogy a munkaidőkeret optimális meghosszabbításával orvosolják többek között azt a problémát, hogy a szülők otthon maradhassanak gyermekeikkel amíg a koronavírus miatt zárva tartanak az iskolák, de közben ne maradjanak kereset nélkül sem. A munkaidőkeret meghosszabbításával a havi munkaidőt így át lehetne vinni a következő hónapokra, egyenletes mértékben ledolgozva a most kieső munkanapokat.

A KASZ álláspontja szerint a munkaidőkeret kitolásával elérhető, hogy a munkavállaló 2-3 hetes távolléte esetén se maradjon jövedelem nélkül a család, és a szükségesnél nagyobb mértékben ne használja fel az éves szabadságkeretét sem. A kedvező forgatókönyvek szerint akár április végére visszarázódhat az élet megszokott medrébe, de ez egyáltalán nem biztos.

A szakszervezet szerint ha az elkövetkező hónapok munkaidőkeretét augusztus végéig összevonják, akkor az elkövetkező hetekben kieső munkanapokat az ősz beköszöntéig a kereten belül ledolgozhatják a munkavállalók és így a munkaidőkeretet ki lehet egyenlíteni. A munkavállaló pedig minden hónapban hasonló mértékű munkabért vihetne haza – az első hónapokban kevesebbet, majd a végén többet dolgozva ezért.

Megelőlegeznék a munkabért

Gondoltak a részmunkaidősökre is, hiszen tudják, hogy vannak, akik éppen a gyermekük miatt nem tudnak hosszabb munkaidőben dolgozni. Egy 6 órás munkavállalónál 15 nap kiesés 90 munkaórát jelent. Ha ezt 4 hónap alatt kell kiegyenlíteni, akkor 6 órás napi munkaidő helyett 7,125 órás munkanapokkal ez megoldható.

Belátják, nem a legideálisabb megoldás, de ebben a helyzetben ilyen talán nem is létezik. Ez a munkáltatók részéről is áldozatokkal jár, hiszen megelőlegezi a munkabért, miközben az ezért cserébe kapott munkát majd csak később kapja vissza a munkavállalóktól. A munkáltatóknál többek között ez jelentheti a kilépést a komfortzónából.

A szakszervezet tisztában van vele, hogy a munkáltatók számára is kemény időszak következik, de számításaik szerint ekkora időtávban gondolkodva 15 kiesett munkanap még betervezhető a beosztásokba anélkül, hogy ez aránytalan terhet jelentene a munkavállalók számára.

Gyorsan kellene lépni

Az oktatási intézmények már hétfő reggel óta nem fogadják a diákokat, tehát gyorsan kellene lépni, hogy a szülők mihamarabb otthon lehessenek a gyerekeikkel, ha másképp nem tudják megoldani a felügyeletüket. Ahhoz, hogy a munkaidőkereteket meg lehessen hosszabbítani, megállapodás kell a munkáltató és a szakszervezet között. Ahol van kollektív szerződéskötésre jogosult szakszervezet, ott könnyebb a dolog, mert ott adott, hogy kivel állapodhat meg a munkáltató – mondta Karsai Zoltán, a KASZ elnöke.

Ahol nincs, ott nincs kivel megállapodni, viszont a munkáltató saját hatáskörben is dönthet úgy, hogy hathavira kitolja a munkaidőkeretet. Akkor kell feltétlenül megállapodás a szakszervezettel, ha ennél hosszabb időről lenne szó – az egyik céggel például nyolc hónapról tárgyal most a KASZ.

Gulyás Gergelytől kérnek kormányzati garanciát

Sokat lendítene a dolgon Karsai Zoltán szerint, ha a cégek garanciát kapnának, például kormányzati törvénymódosítással. Jelenleg ugyanis ha a munkaidőkeret közepén felmond a munkavállaló, és mínuszban vannak az órái, a cég nem vonhatja vissza tőle a már kifizetett bért. A törvény szerint ugyanis ha nem osztotta be a munkáltató a dolgozót munkára, akkor kilépéskor a bértúlfizetés a foglalkoztató kára.

Ha valaki most lehetőséget kap arra, hogy munka helyett a gyerekére vigyázzon otthon, és úgy beszélték meg, hogy ezt majd később apránként ledolgozza, de mégsem ezt teszi, hanem kilép, akkor jelenleg nem kérheti vissza a munkáltató a le nem dolgozott időre kifizetett bért.  Ezt a gátat próbálja feloldani a szakszervezet, ezért kérik a törvényi garanciát, átmenetileg, amíg a vírushelyzet miatt szükség van erre. Hogy mihamarabb meglegyen ez a biztosíték, Karsai Zoltán már szombat hajnalban írt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, aki a rendkívüli jogrendért felelős akciócsoport vezetője.

Kérdésünkre Karsai Zoltán elmondta, a lazítás akár olyan helyen is működhet, ahol eddig nem volt munkaidőkeret, vagy csak egy hónaposat alkalmaztak.

Ahol például négy hónapos munkaidőkerettel dolgoznak, ott már most is van némi mozgástér, de nem biztos, hogy az elég lesz, és addig megoldódik a helyzet. Bármelyik munkáltató megteheti, hogy alkalmazza ezt a lazítást, főleg, hogy ha törvényi garanciát is kapnak a foglalkoztatók.

Korábban tiltakozott a szakszervezet, de most ez a helyes

A szakszervezet elismeri, korábban tiltakoztak a munkaidőkeret bővítésének lehetősége ellen, mert akkor az volt a helyes. A jelenlegi helyzet azonban teljesen más, és szerintük nem lenne helyénvaló, ha a korábbi elvi viták megakadályoznák őket abban, hogy határozott időre javasolják, elfogadják a munkaidőkeret bővítésének lehetőségét. Mert most ezzel tudnak segíteni a munkavállalókon, és mindenki közös érdeke, hogy optimális megoldás szülessen. A KASZ elnöke, Karsai Zoltán azt mondta a 24.hu-nak, hogy már nem csak a kereskedelemben lehet téma a munkaidőkeret kitolása, mert egyre többen veszik át az ötletet.

Forrás: 24.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!