A különféle szupermarketek, de már a kisebb cégek is egyre nagyobb számban alkalmaznak csökkent munkaképességű embereket. Ennek ellenére még ma is van nagyjából 150 ezer olyan megváltozott munkaképességű ember, aki bár tudna dolgozni, még sincs állása. A ado.hu írása.

Ilyen például Oldal Gergő is, aki négy éve konyhai kisegítőként dolgozik egy kávézóban, és aki a Jakupcsek plusz című műsorban elmesélte, hogy legelső munkahelye egy áruház volt, de ott nem érezte a munkatársi megerősítést. Mentora, aki vele együtt érkezett a műsorba, elárulta: a megváltozott munkaképességűeknek is nagyon fontos a közösségbe tartozás, és a család számára is fontos, hogy saját lábra tudnak állni. Kaskötő Lajos Istvánné is azon dolgozik, hogy minél többen tudjanak munkát találni az adott körből, és szerinte igazából az emberek ismeretlentől való félelme lehet az, ami miatt nincsenek még többen jelen a munkaerőpiacon. Egyedül rendelést nem vesznek fel, és nem kasszáznak, de a kávézóban minden más munkát Gergő és 12 társa lát el.

A konyhai kisegítőként dolgozó férfi elmondta, mindig nyitottak a másikkal szemben, és nem kérdezősködnek, hogy kinek, mi a problémája. A mentor közben azt mondta:

sok szeretetet kapnak a vendégektől, és bár megkülönböztetett felszerelésben vannak, a vendégek szerinte sokszor nem is tudják, hogy megváltozott munkaképességűek vannak ott. A munkáért pedig ugyanannyi bért kapnak, mint mások, csupán az a különbség, hogy az orvosi előírás alapján hány órát dolgozhatnak.

Hermanné Nagy Vera története egy kissé más, három lánya van, a legkisebb értelmileg akadályozott. Ennek hatására döntött úgy – saját étterme megnyitása után –, hogy megváltozott munkaképességűeknek szeretne lehetősége adni a munkára. Mint mondta, 2019-ben határozták el, hogy hasznos munkát keresnek legkisebb lányuknak. Majd jött az ötlet, hogy nyissanak éttermet, mert az érintett gyerekük mindig szeretett a konyhában forgolódni. Erre végül Székesfehérváron került sor 2012-ben.

Három fontos pillért tűzött ki maga elé: mindenki legyen megváltozott munkaképességű vagy sérült, kézműves és fenntartható konyhát vigyenek, illetve az, hogy vegyenek részt a speciális szakképzésben, és ennek köszönhetően értelmi sérült fiatalok járnak hozzájuk gyakorlatra.

 Az étteremtulajdonos hozzátette: másfél évig szinte kongó étteremmel működtek, nehéz volt beszoktatni az embereket. Ennek hátterében az előítéletek állnak, de közben egyre tágul az a kör, aki elismeri ezt a munkát. Jelenleg is 16-an dolgozna az étteremben.

Közben a műsor vendége volt az étterem egyik alkalmazottja, Tóth Miklós is, aki elmondta, hogy nagyon szereti a közeget, mert befogadták, ellentétben az előző munkahelyével.

Forrás: atv.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!