Jelentősen lelassult a foglalkoztatás növekedése az elmúlt időszakban, miközben a munkanélküliségi ráta sem csökken már. A téli gyengébb adatokat akár szezonális hatások is magyarázhatnák, azonban éves alapon sem láthatunk már szép növekedéseket – írja a Portfolio.

Hosszú idő után újra 4,5 millió alá csökkent a foglalkoztatottak száma. Tavaly november és idén január között 4 millió 498 ezer magyar dolgozott, ami 22 ezerrel kevesebb, mint 2019 utolsó negyedévében. Az éves foglalkoztatás-növekedés 17 ezer fő volt, ami érdemi lassulás a tavalyi év közepén látott 30 ezer, illetve az év elején számolt 60 ezer körüli adathoz képest.

Mindeközben a munkanélküliek száma 160 ezerre nőtt a tavalyi utolsó negyedévben mért 155 ezerhez képest, ami szerény mértékű növekedés, és szezonális hatásokkal magyarázható. Az előző év azonos időszakához képest azonban közel 10 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma. A munkanélküliségi ráta 3,4%-on alakult, ami minimális változás a korábbi számokhoz képest.

A közfoglalkoztatottak számának csökkenése folytatódott, az időszakban 104 ezren voltak, miközben a(z átmenetileg) külföldön dolgozó magyarok száma 118 ezer főn alakult. Az elmúlt hónapokban 117-120 ezer között ingadozott a külföldön dolgozó magyarok száma.

A magyar elsődleges munkaerőpiacon (külföldön dolgozók és közmunkások nélkül) 4 millió 276 ezren dolgoztak, aki 16 ezer fős csökkenés a tavaly október-decemberi időszakhoz képest, viszont 33 ezer fős növekedés éves alapon. Ez mutatja, hogy a közfoglalkoztatottak egy része képes volt átkerülni az elsődleges munkaerőpiacra, télen azonban a programok leállása is csökkenti a létszámukat.

 

Forrás: Portfolio

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!