A tavalyi negyedik negyedévben csúcs közelében maradt a foglalkoztatottak száma (Magyarországon), miközben a munkanélküliség mélypontra süllyedt. Kevesebb a közfoglalkoztatott, azonban a külföldön dolgozó magyarok száma is rekord közelében mozog – írja a Portfolio.

Tavaly október és december között 4 millió 520 ezer magyarnak volt munkája, ami közel 40 ezres növekedés egy év alatt. A KSH jelentése alapján az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 52 ezer, a külföldi telephelyen dolgozóké 9,5 ezer fővel nőtt, a magukat közfoglalkoztatottaknak vallók száma pedig 24 ezerrel csökkent. A közfoglalkoztatottak száma ezzel 100 ezer fő közelébe mérséklődött, miközben a külföldön dolgozók már 120 ezren vannak. Ilyen magas számokat utoljára 2016-ban lehetett látni, akkor is csak átmenetileg.

 

A munkanélküliek száma 155 ezerre csökkent, ami 3,3%-os munkanélküliségi rátát eredményezett a tavalyi utolsó negyedévben, ami mélypontnak számít. A munkanélküliek száma 12 ezerrel csökkentés éves alapon. Mindez azt mutatja, hogy a munkaerőpiac továbbra is kifejezetten erős, és a munkaerőhiány az üres álláshelyek számának csökkenése ellenére jelentős mértékűnek mondható. Jó hír, hogy a közmunkások és munkanélküliek együttes rátája is csökkent.

A „szűrt foglalkoztatottság”, vagyis a közmunkásokat és a külföldön dolgozókat levonva 4 millió 292 ezer főt tett ki a tavalyi negyedik negyedévben, ami több mint 50 ezres növekedést jelent éves alapon. Ez azt mutatja, hogy a foglalkoztatás növekedése lelassult, hiszen a megelőző években sokkal nagyobb mértékben bővült az elsődleges munkaerőpiac.

Az azonban jó hírnek mondható, hogy számos közfoglalkoztatott találta meg a helyét az elsődleges munkaerőpiacon az elmúlt időszakban. A további javulás tere már limitált, hiszen mind a közfoglalkoztatottak, mind a munkanélküliek száma alacsony szintre süllyedt. Az elhelyezkedésüket a képzettségi és a területi különbségek is limitálják.

Forrás: Portfolio

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!