A legtöbb ember munkaképessége megváltozása után is dolgozni akar, bérből akarja eltartani magát, illetve családját, a kormány ezért újabb együttműködő partnereket keres, hogy munkát biztosítson számukra - mondta a szociális ügyekért felelős államtitkár hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Fülöp Attila egy, a témában rendezendő pénteki konferencia beharangozóján azt hangoztatta: a szociális biztonság alapja a munka, ezért elkötelezettek a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása mellett.

Közölte, a konferencián üzleti döntéshozók, gazdasági szereplők, nemzetközi szaktekintélyek találkoznak és beszélnek az elképzeléseikről; az eszmecsere fő témái között lesz a gazdaság, a foglalkoztatás és a közösségi felelősségvállalás.

Hidvégi Áron, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgató-helyettese egy kutatásukat ismertetve elmondta, hogy a vállalatvezetők 80 százaléka inkább, vagy teljes mértékben elégedett a náluk dolgozó megváltozott munkaképességű emberek teljesítményével és munkabírásával. Ez egy átlagon felüli arány, a teljes munkaadói bázison ez 76 százalék - fűzte hozzá.

Szerinte ebből az látszik, hogy ha erőforrásként tekintenek ezekre az emberekre, akkor hasznos, lojális munkavállalók lehetnek, és kölcsönösen előnyös helyzet alakulhat ki.

Közölte, a kutatás során megdöbbentő volt a számára az, hogy milyen mértékű információhiány van mind a társadalomban, mind a munkaadói oldalon, ami sztereotípiákhoz, vélelmekhez, félelmekhez vezet.

Elmondta, Magyarországon ma 370 ezer aktív korú megváltozott munkaképességű ember él, közülük 154 ezren dolgoznak, és megfelelő segítségnyújtás mellett számuk tovább növelhető.

Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője, az ÉrtékPlacc elnevezésű kétnapos konferencia házigazdája jelezte, a mintegy 300 ezer egyszülős családban arányaiban több sérült, fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg gyereket nevelnek. Fontos, hogy olyan programokat találjanak számukra, melyekkel segíthetik a munkavállalásukat - fűzte hozzá. Megjegyezte, nem ritka az sem, hogy sérült emberek nevelnek egyedül gyereket - fűzte hozzá.

Elmondta azt is: a Várkert Bazárban tartandó konferenciára várják a résztvevők jelentkezését a https://www.ertekplacc.hu oldalon.

Csizi Péter, a Kézmű-Erfo-Főkefe ügyvezető igazgatója a Csömöri úti telephelyük varrodájának felújítása után tartott rendezvényen arról beszélt, hogy egy évtizeddel ezelőtt a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató cégek tevékenysége mögött nem mindig volt értékteremtés, ám mára a helyzet megváltozott. Ismertetése szerint cégeiknek összesen csaknem 900 üzleti partnere van, és számukra mintegy 9 ezer fajta terméket állítanak elő. Partnereik között vannak a világ legnagyobb cégeinek leghíresebb márkái is, köztük a divatipar ismert szereplői.

Azt mondta, a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató cégek ma már "ugyanolyan minőségben, ugyanolyan határidőre, versenyképes áron" dolgoznak.

A konferencia weboldalán egyebek mellett az olvasható, hogy egy friss hazai kutatás azt bizonyítja, hogy a megváltozott munkaképességű munkavállalók nem csupán a munkahelyi közösségre vannak pozitív hatással, hanem gazdaságilag is értéket jelentenek, hiszen közöttük alacsonyabb a fluktuáció, rendkívül megbízhatóak és kiemelkedő a monotonitástűrő készségük.

"Az ÉrtékPlacc (...) nem csupán egy konferencia, hanem egy közös virtuális és fizikai tér is, amely során az egész országot bejárjuk majd, hogy olyan helyet teremtsünk, ahol érintett és munkáltató egymásra találhat, ahol bárki, mint egy piacon megnézheti, megtapinthatja vagy kipróbálhatja azokat a termékeket és szolgáltatásokat, amelyeket csúcsminőségben állítanak elő megváltozott képességű emberek" - olvasható az oldalon.

Forrás: Hírtv

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!